piątek, 22 marca 2013

Rogaliki drożdżowe

Kochani,

witajcie po długiej przerwie.

Zbliżają się Święta Wielkanocne i zamiast słońca i ciepła, wokół pełno śniegu i sopli lodowych.
Na facebookowych profilach krążą zdjęcia saren brnących po szyję w śniegu lub śnieżek rzucanych w zastępstwie wody w Lany Poniedziałek. Każdy woła wokół o wiosnę.
Ale jak mówi jedna z najmądrzejszych kobiet, jakie znam: "Wiosnę trzeba mieć w sobie. Dlaczego jest tyle lodu wokół? Bo nasze serca są lodowate. Zatem otwórzmy się na drugiego człowieka, otwórzmy się na miłość, rozgrzejmy nasze serca, to i Matka Natura odpuści zimę." A więc Kochani czas zakasać rękawy i przelewać miłość na pyszności, jakie robicie w kuchni.

Całe garście miłości przelałam ostatnio w przepyszne Drożdżowe Rogaliki. Z efektem, iż zniknęły po dwóch dniach. Podaję Wam przepis na jedną porcję. Ja zazwyczaj robię rogaliki z porcji podwójnej. Jako nadzienia możecie użyć tutaj powideł, marmolady, nugatu, czekolady, nutelli, czy też marcepanu....Ile smaków, tyle możliwości:)

Pozdrawiam Was iście wiosennie!
drożdże, słodkości, rogaliki, dżem, powidła
fot. Izabela Magdalena


Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny
3 żółtka
1 mała kwaśna śmietana
1/2 kostki drożdży
3-4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Mąkę, margarynę, żółtka, śmietanę, cukier wymieszany z drożdżami wrzucić do jednej miski. Wyrobić i zagnieść ciasto. Pozostawić na 20 minut.
Rozwałkować. Powycinać trójkąty. Na większym boku położyć nadzienie. Zawinąć. Piec w temperaturze 180/200 stopni aż do zarumienienia (około 20 minut).

Smacznego!:)
fot. Izabela Magdalena



fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz