sobota, 31 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasteczka

Witajcie!

Za każdym razem, gdy zboża zostają skoszone, a ścierniska obrobione, ziemia obdarza nas swym zapachem. Zapach ten uświadamia mi, że to już nadchodzi jesień. Pomiędzy gałęziami drzew pojawiają się nitki babiego lata, a ścięte truskawki zaczynają wypuszczać pierwsze jesienne listki. "Szara Renata" zaczyna zrzucać jabłka i tak zaczyna się sezon palenia ognisk, gotowania powideł, zamiatania liści i jesiennych prac w polach. Jeszcze ostatni weekend wakacji i już można będzie pomaszerować do szkoły, spóźniając się na lekcje, przez kasztany i żołędzie zbierane po drodze. Z zachwytem! Bo przecież jakie fajne figurki da się z nich zrobić! Pamiętacie te czasy? Kiedy ostatnio robiliście koniki i misie z kasztanów?:)

Zanim jednak powrócicie do swych prac, spróbujmy zatrzymać w kuchni ostatni oddech wakacji!
Z tej okazji zrobiłam wczoraj ciastka czekoladowe z rodzynkami i kawałkami czekolady. Są mięciutkie, pyszne i uwaga....znikają z zawrotną prędkością;) Doskonałe ze szklanką mleka lub kubkiem gorącego kakao! Tym oto sposobem zaspokoiłam swój czekoladowy głód na bardzo długi czas;)

fot. Izabela Magdalena
Ciastka iście czekoladowe:)

2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
115 g masła
3/4 szklanki kakao
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam szczyptę prawdziwej wanilii i kilka kropel aromatu)
2/3 szklanki maślanki
tabliczka posiekanej czekolady (dałam kuwerturę)
garść rodzynek


Mąkę wymieszać z solą i sodą.
Masło roztopić w małym garnuszku.
Do miski wlać gorące masło, dodać kakao - miksować na gładką masę.
Do masy dodać cukier, ekstrakt z wanilii, maślankę i dalej miksować.
Zmniejszyć obroty miksera, dodawać do całej masy mąkę, miksować.
Dodać posiekaną na kawałeczki czekoladę i rodzynki - wymieszać. Masa jest bardzo gęsta.

1/2 łyżki starcza na 1 ciastko.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować z masy ciastka. Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Ciasteczka piec 10-12 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłożyć blachę z piekarnika i ciastka przenieść płaską łopatką na kartkę. Pozostawić do ostygnięcia! Smacznego!



fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz