wtorek, 24 września 2013

Śliwkowiec z...krówką

Kochani, 

lubię czasami nadawać starym przepisom nowe formy. Lubię od czasu do czasu pokombinować, pozmieniać, pododawać i poodejmować. Taka to ze mnie kulinarna matematyczka;)
Ale najlepszy jest proces powstawania przepisu w głowie. Kiedy wzrok przebiega po składnikach, w myślach są one dodawane i miksowane i już w głowie powstaje obraz ciasta.... Pasuje czy nie pasuje, a może tak dodać budyń do starej wersji ciasta, a może tu jednak krówkę, a co powstanie, gdy zmiksujemy budyń z krówką i dodamy po szczypcie imbiru, cynamonu, kardamonu...Takie typowe-nietypowe połączenia. A jeszcze lepsze jest, kiedy z błyskiem w oku i duszą pełną pasji, głową pełną pomysłów i zaangażowaniem można samemu zadziałać i zrobić coś nowego. I to coś rodzi się, powstaje, piecze, a na końcu....jest zjedzone;) A najbardziej cieszą rozanielone miny tych, co ten wytwór kreatywności mej jedli. 
Rozanielona mina, konkretny komentarz: "dobre, chcę jeszcze", i niepewnie zadane pytanie z zaróżowionymi policzkami persony pytającej: "a mogę jeszcze kawałek?" - cała przyjemność po mojej stronie:)

A zatem z głową pełną pomysłu, iskierką pasji w duszy, błyskiem w oku i 100% zaangażowaniem - ruszajcie do Waszych Kuchni i kreujcie, działajcie, smakujcie, odkrywajcie i sprawiajcie przyjemność zarówno sobie, jak i Waszym bliskim. Uśmiechy na twarzach po zjedzeniu pyszności - bezcenne. I....nie denerwujcie się, że Wytwory Waszej Kreatywności znikają tak szybko. To normalne jest;)

Śliwkowiec z Krówką



fot. Izabela Magdalena


ok. 500 - 600 gram śliwek (lub tyle, żeby wypestkowane i przepołowione starczyły na całą blaszkę)

Ciasto (baza + kruszyny)

6 żółtek
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
250 gram masła

Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru i masła zagnieść ciasto.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozłożyć na blasze.
Ciasto tu i ówdzie pociachać nożem. Posypać delikatnie bułką tartą.

Nadzienie krówkowe

1 opakowanie serka krówki
1 żółtko
cukier waniliowy

Wszystko zmiksować. Masę krówkową wyłożyć na ciasto.
Na masę krówkową rozkładamy wydrążone i przepołowione śliwki. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. (Bułka tarta wchłonie sok, który wydzielą śliwki w czasie pieczenia)

Piana bezowa
6 białek
1 szklanka cukru

Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier.
Tak ubitą bezę wyłożyć na śliwki.

Wierzch - 1/3 pozostałego ciasta rozkruszyć na wierzchu.

Nagrzejcie wcześniej piekarnik.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godziny.

fot. Izabela Magdalena

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz