poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Filolożkowy Zestaw Obiadowy I

Witajcie,

dla tych, którzy nie mają pomysłu na obiad, mamy idealną wręcz propozycję!
Na jego widok każdy reaguje uśmiechem, w zawrotnym tempie zrobił karierę podbijając cały świat!
Według własnego "widzi-mi-się" przybiera różne kształty. Czasami jest krótki, czasem długi, czasem ma formę kuleczek, w wiosennym wydaniu nawet zamienia się w kwiatuszki, stając się ozdobą stołu.
Bywa elastyczny....po ugotowaniu;) Uwielbia dobrą zabawę! Wówczas uruchamia swe sprężynki, a gdy trzeba, to i padnie przed panią swego serca na kolana, w czasie wieczornej, romantycznej kolacji.
O kim to mowa w Kuchni Smaków?
Otóż mili moi, prezentujemy Wam Agowy Zestaw Obiadowy z ulubieńcem Włochów: Makaronem!
(a że niedawno ugotowany, to i się ukłonić Państwu pięknie potrafi;)

Ale zanim przejdę do właściwego przepisu, chciałabym zamieścić cytat z przezabawnej książki autorstwa Luca Spaghetti Masz przyjaciela. Jedz, módl się i kochaj w Rzymie!, która to ukazuje, jaką rangę przypisują Włosi naszemu kuchennemu bohaterowi.

"[...] nas, Włochów, z makaronem łączą naprawdę szczególne więzy. Zawsze zadawałem sobie pytanie, skąd się bierze ta zupełnie bezwarunkowa miłość. Fakt, że mniej więcej raz dziennie, na obiad albo na kolację, to cudo pojawia się na naszych stołach, nie może być ledwie przyzwyczajeniem. Musi w tym być coś więcej. We Włoszech przygotowanie talerza takich bucatini all'amatriciana na powitanie kogoś, kto wraca z zagranicy, jest najlepszym prezentem. Ileż to razy byłem świadkiem rozmów telefonicznych rodaków, którzy na krótko przed powrotem z obczyzny mieli jedno jedyne zmartwienie: zyskać pewność, że gdy tylko otworzą drzwi mieszkania, zanim jeszcze przywitają się z mamami, żonami i narzeczonymi, już z daleka ujrzą stojący na kuchni gar z wrzącą wodą."

Filolożkowy Zestaw Obiadowy I
Spaghetti Carbonara + sałatka

Składniki:
kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Aga Prus

paczka makaronu do spaghetti
250 g boczku
330 g śmietany
250 g żółtego sera
pęczek zielonej pietruszki
sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;)
duża marchewka
tuńczyk w sosie własnym lub w oleju
małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami)
oliwa z oliwek, pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

1. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu (można wlać do garnka kapkę oleju, wówczas makaron nie będzie się sklejał). Makaron odcedzamy.

2. Boczek kroimy w kosteczkę.

3. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach.

4. Boczek podsmażamy na patelni, do momentu, aż kawałeczki się zarumienią. Dodajemy śmietanę. Do tego dorzucamy żółty ser, w celu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Ser się roztapia... Całość tworzy gęstą konsystencję.

5. Do prawie gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą.

6. Sałatka:
a) sałaty płuczemy i odkładamy na papierowy ręcznik lub sitko, aby kropelki wody mogły z niej spokojnie spłynąć,

b) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach,

c) tuńczyka kruszymy na drobne kawałeczki,

d) powyższe składniki mieszamy. Posypujemy grzankami.

e) Mieszamy. Doprawiamy wg uznania.

Buon appetito!

kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Aga Prus


kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Aga Prus