sobota, 14 czerwca 2014

Warzywne leczo z naleśnikami

Kochani!

Kiedy byłam w liceum irytowała mnie odpowiedź znajomego na postawione przeze mnie pytanie, jak zrobić riosotto... "Wrzuć wszystko, co masz w lodówce i dodaj do tego ryż" ;)
Wszystko, czyli co? - Dopytywałam zniecierpliwiona. "No warzywa, jakieś mięso, no to co rośnie w ogródku" - A jak to doprawiasz? - drążyłam. "Sól, pieprz i inne przyprawy. Zależy od tego, jakie dania lubisz. Na ostro czy na słodko-kwaśno". Kto mnie zna, wie, że odpowiedź zadowalająca dla mnie nie była, zwłaszcza wtedy, kiedy rozpoczynałam moją przygodę z kulinariami.
A dziś, na pytanie znajomej, jak robisz leczo, sama odpowiedziałam: wrzuć wszystko, co masz w lodówce i dopraw tym, co masz....;) Hmm...ponieważ kiedyś sama byłam początkująca i w niektórych daniach jestem nadal, to podam Wam przepis na proste i szybkie warzywka z patelni.
Wystarczy, że wykorzystacie to, co macie w lodówce;)

Warzywka z patelni:

kuchnia smaków
fot. Izabela Magdalena


2 cebule
1/2 pora
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
300- 400 g pieczarek
1-2 cukinie
pomidory (mogą być ze słoika lub z puszki)
olej

Przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy (rewelacyjny!), ostra papryka w proszku,
vegeta (kto ma, to domowej roboty)

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w kosteczkę, por w paseczki.
Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, pomidory kroimy w cząstki.
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę lub w pół-plastry.
Na patelnię wlewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulę, por, paprykę, cukinię, czosnek, pieczarki.
Całość doprawiamy pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, vegetą.
Dusimy ok.15-25 minut pod przykryciem - do miękkości.
Na końcu wrzucamy pomidory. I dusimy jeszcze trochę.

* Całość możecie posypać oczywiście zieleninką: koperkiem lub natką pietruszki.
* Tak przygotowane warzywne leczo można zaciągnąć śmietaną, żeby miało gęstszą konsystencję. Ja tym razem pozostawiłam je bez zaciągania.
* Tak zrobione warzywka idealnie pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy lub naleśników:)


kuchnia smaków
fot. Izabela Magdalena

kuchnia smaków
fot. Izabela Magdalena


Smacznego!



piątek, 13 czerwca 2014

Młoda Kapusta

A dziś propozycja dania obiadowego!
W roli głównej Aga obsadziła tu Pannę Kapustę;)

Panna Kapusta - młoda, o pięknym zielonym kolorze, zawiera wiele wartości odżywczych.
Najlepiej czuje się w towarzystwie młodych i smukłych, ale jakże barwnych Marchewek, które całemu przedsięwzięciu nadają nieznośnej lekkości bytu.
No i nie może zabraknąć wyciskacza łez - Panny Cebuli, uroczej jak zawsze.

A zatem do całego spektaklu potrzebne są:

kuchniasmakow
fot. Aga Prus
W rolach głównych:

1 kapusta młoda 
5 młodych marchewek
1 cebula

W rolach pozostałych:

3 łyżki koncentratu pomidorowego 
łyżeczka soli
trochę masła do podsmażenia cebulki
pieprz

Uwieńczenie spektaklu:
koperek


Scenariusz:

Akt I:
Kapustę szatkujemy. Wrzucamy do garnka, w którym gotuje się woda - ok. 2 szklanki
+ 1 łyżeczka soli.
Reżyserka i producentka zaleca gotowanie całości 10-15 minut.
Akt II:
Dodajemy 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego.
Akt III:
Oddzielnie podsmażamy pokrojoną w półksiężyce marchewkę na masełku. Podlewamy troszkę wodą i gotujemy do miękkości -ok. 15 min.
Uwaga: Jeśli macie młodą marchewkę, to można ją od razu wrzucić do kapusty i gotować razem. 
Akt IV:
Przy obieraniu cebuli i jej krojeniu jeszcze nie płaczemy!
Na koniec podsmażamy 1 cebulkę , dodajemy płaską łyżkę mąki i wrzucamy do kapusty.
Scena końcowa:
Do całości dodajemy pokrojony koper i pieprz.




Danie z kapusty można serwować po poznańsku - z pyrami, po śląsku - z kluskami, po czesku - z knedlickami. Do tego dla mięsożerców: mielone, schabowyc etc, dla wegetarian: kotlety sojowe.

Na końcu zaleca się uronić łez kilka - reakcja po przebojach z Panną Cebulą.
Smacznego! :)

Kuchnia Smaków
fot. Aga Prus

Kuchnia Smaków
fot. Aga Prus

Kuchnia Smaków
fot. Aga Prus
Tekst: Izabela Magdalena
Zdjęcia i produkcja: Agnieszka Prus.



czwartek, 12 czerwca 2014

Bonitkowe ciasto z truskawkami (bez pieczenia)

Kochani Moi!

Mnóstwo czasu minęło od ostatniego posta. Dużo się działo ostatnio i dzieje się nadal.
No i dobrze!
Ale bez zbędnych wstępów: Aga przesłała przepis na szybkie ciasto z truskawkami!
Jak się na nie patrzy, to aż buzia sama się śmieje. :D Idealna propozycja na te upalne dni!
Myślę, iż opcjonalnie możecie użyć malin, a w niedalekiej przyszłości czarnej porzeczki lub jagód.

Oto przepis i zdjęcia, jak zrobić taką pyszność krok po kroku:)

Bonitkowe ciasto z truskawkami


Składniki:

1 opakowanie herbatników kakaowych Bonitki lub inne (ok 20 herabatników)
1 szkl. kaszki mannej
1 l mleka
1/2 szkl. cukru
2 galaretki poziomkowe :)
20 dag masła
1/2 kg truskawek (maliny, porzeczki, jagody)

Sposób przyrządzenia:

1. Przyrządzamy galaretki wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na blaszce układamy herbatniki kakaowe.
kuchniasmakow.bl;ogspot.com
fot. Aga Prus
3. Gotujemy mleko z masłem i cukrem, do gotującego się mleka wsypujemy kaszkę -  mieszamy.
4. Gotujemy jeszcze chwilkę.
5. Wylewamy mannę na herbatniki.
kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Aga Prus
6. Układamy truskawki.
7. Zalewamy galaretką.
kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Aga Prus

8. Wkładamy do lodówki, aż do schłodzenia.
kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Aga Prus

Mmmmm....to, co Filolożki lubią najbardziej..;)
Smacznego!