czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Kochani!

Jeszcze jedna propozycja na dłuugi weekend -  tym razem od Agi.
Ale będzie zabawy w kuchni ;)

Ciasto jogurtowe z rabarbarem.

Wykorzystajcie czas, kiedy można jeszcze skorzystać z tego dobrodziejstwa:)
Dodam tylko, że jedząc rabarbar dostarczamy do organizmu witaminy A, C, E, a także potas, sód, magnez, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy i błonnik
Nie tylko błonnik, ale i jego niska kaloryczność (w 100 g ma niecałe 20 kcal) sprawiają, że nawet ci z nas, którzy dbają o linię, mogą sobie na kawałek tak pysznego ciasta pozwolić :)

A zatem, zakasać rękawy i do dzieła! :)


www.kuchniasmakow.blogspot.com


Składniki

150 ml oleju 
1 szklanka cukru 
1 jajko
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
600 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej 
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pęczki rabarbaru

Przygotowanie
Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać olej, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. 
Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - nie przejmujcie się tym.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 
Przełożyć ciasto. Na wierzch wyłożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


www.kuchniasmakow.blogspot.com


Przepis, wykonanie i zdjęcia: Aga

Smacznego!

3 komentarze: