piątek, 28 czerwca 2013

Śniadania Mistrzów - płatki owsiane z truskawkami

Witajcie!

zastanawiacie się czasem, jak mieć więcej energii w ciągu dnia? Co zrobić, żeby ta nasza życiowa siła nie ulatniała się z nastaniem wieczora? Odpowiedź na te pytania świetnie znały nasze babcie!
"Zjeść rano ciepłe śniadanie." Zapewne niejednokrotnie słyszeliście, jak Wasze babcie powtarzały, że "śniadanie to podstawa i bez niego z domu ani rusz!" 

No tak, no dobrze. Zgadza się - przyznaje moja znajoma K. po kilku minutach przemyślenia tematu.
Ale, jak zrobić rano (!) ciepłe śniadanie, kiedy to człowiek wcześnie wstać musi, i dzieci trzeba jeszcze obudzić, i makijaż zrobić i kota nakarmić, i po bułki do piekarni skoczyć, i....i...i.... Nie mówiąc już o porządnym, ciepłym śniadaniu.
No bo jak? No po prostu się nie da! Nie ma takiej opcji! - słucham i słyszę w głosie K. panikę, spowodowaną wizją jeszcze wcześniejszego wstawania;)
Ależ da się - tłumaczę jej cierpliwie- tylko wkomponuj w swój codzienny rytuał 10 - 15 minut pomiędzy robieniem makijażu, a wyciąganiem dzieciaków z łóżek.
I tworzę przed nią wizję ciepłego śniadanka, po którym dzieciaki skupią się na zajęciach, a K. w pracy.
I nie poczuje po godzinie potrzeby podjadania, bo takie śniadanie zasyca na 2-3 godziny. A i układ pokarmowy i trawienny zaczną lepiej funkcjonować. Nie wspominając już o sygnałach wdzięczności, które prześle jej organizm po pewnym czasie.

Jak zatem zrobić pożywne, ciepłe śniadanie w kilka minut?
Jednym z pomysłów są płatki owsiane z owocami (sezonowymi), dziś dałam truskawki.
Na ich przygotowanie potrzebujecie 10-15 minut.

Płatki owsiane z truskawkami

fot. Izabela Magdalena

Do garnka wsypujemy płatki owsiane (na "oko" - ja zazwyczaj biorę 1/2 szklanki), wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli. Pamiętajcie proszę, że płatki pęcznieją w czasie gotowania, dlatego wody musi być trochę więcej.
Do płatków można dodać kilka rodzynek, pokrojone daktyle, trochę masła na łyżeczce, łyżkę miodu, owoce sezonowe: maliny, poziomki, truskawki.
Płatki gotujemy i mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Po 10-15 minutach mamy gotowe pyszne, ciepłe śniadanie, które doda nam energii na cały dzień!

Miłego dnia wszystkim!:)




fot. Izabela Magdalena
 
fot. Izabela Magdalena







wtorek, 25 czerwca 2013

Filolożkowy Zestaw Obiadowy II

Kochani Moi!

Czasami w życiu jest tak, że nie zawsze pędzimy. Życie samo chwyta nas za szelki i hamuje ten nasz pęd. Hamowanie. Nie lubię tego słowa, jednak patrząc na "życiowy zastój" z innej perspektywy, jest on potrzebny, a czasami wręcz niezbędny, abyśmy z uwagą rozejrzeli się dookoła i dostrzegli to, czego na co dzień, pędząc, nie dostrzegamy.
Być może na horyzoncie pojawią się nowe okazje, nowe szanse.
Być może wyjdą nam naprzeciw nowi ludzie, dając nam inspirację do stworzenia czegoś nowego lub wskazówkę, która rozwiąże problem, z którym się obecnie borykamy. Czasami wystarczy jeden drobny gest, uśmiech, przytulenie, abyśmy wyrwali się z odrętwienia i ruszyli w dalszą podróż.
W momentach takich "życiowych przystanków" nie warto szarpać się i tarmosić. Warto się zatrzymać, rozejrzeć dookoła. Zaakceptować. Bo i wtedy życie ma sens. Ma sens.

A na zastoje w naszym organizmie polecam Wam dzisiejszy Filolożkowy Zestaw Obiadowy II.

W naszym Kuchennym Menu pojawiło się:
Warzywne Leczo - gotowane wg Pięciu Przemian (dlatego tak ważna jest tu kolejność dodawanych składników)
Kasza Gryczana, czyli wersja dla wegetarian.
Mięsożercy mogą dołożyć do tego Kotlet z piersi kurczaka.
Pożywne, ciepłe i zdrowe.
Zainspirujcie się i.....do Kuchni!:)

Filolożkowy Zestaw Obiadowy II

Warzywne Leczo

Składniki: 3 cukinie (umyte i pokrojone w półplastry), 3 cebule (pokrojone w kostkę), 3 pomidory (parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w większe cząstki), pieczarki 300g - 500g (umyć, obrać i pokroić w plastry), 2-3 młode marchewki (umyć, oskrobać i pokroić w paski lub w większą kostkę). Olej. Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, sól, vegeta, majeranek, tymianek, cząber, kminek.

1. Na oleju smażymy cukinię
2. Dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, pokrojoną cebulę, kolendrę.
3. Następnie dodajemy sól i vegetę.
4. Wrzucamy pokrojone pomidory.
5. Doprawiamy do majerankiem, tymiankiem, cząbrem.
6. Dorzucamy pieczarki i marchewkę. Doprawiamy kminkiem.

Gdyby warzywa okazały się niedostatecznie przyprawione, dodajemy przyprawy w kolejności: pieprz ziołowy, pieprz czarny, kolendra, sól, vegeta, szczypta bazylii lub zimna woda, majeranek, tymianek, cząber, kminek.
Dusimy całość pod przykryciem 15-20 minut.

Kasza gryczana - gotujemy ją wg przepisu na opakowaniu.

Kotlet z piersi kurczaka
2 piersi z kurczaka - myjemy, rozcinamy na kawałki, tłuczemy tłuczkiem, posypujemy pieprzem i solą, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na oleju z dodatkiem plastrów cebuli.

Gotowe!
fot. Izabela Magdalena


fot. Izabela Magdalena
Ps. Dziękuję Monice za użyczenie aparatu ;)

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sałatka braterska

By przeżyć, trzeba nam czterech uścisków dziennie. By zachować zdrowie – trzeba ośmiu uścisków dziennie. By się rozwijać, trzeba dwunastu uścisków dziennie. Virginia Satir

Dziś podaję Wam przepis na sałatkę, której twórcą jest mój brat. Odkąd pojawiła się po raz pierwszy na jednej z imprez, stała się hitem i zdecydowanie wszyscy są "na tak", gdy pojawia się na kolejnych spotkaniach. Zdarzyła się nawet taka sytuacja, w której niezadowolenie gości było wyraźne z powodu jej braku;) Sałatka jest prosta w przyrządzeniu, idealnie nadaje się na spotkanie ze znajomymi, obiad, kolację lub grilla:) Do zrobienia koniecznie!:) Uściski przesyłam!:)))

Sałatka braterska

fot. Izabela Magdalena



Składniki:

1 opakowanie makaronu (małe kolanka, miseczki)
2 czerwone papryki (jeśli ktoś ma może dać też konserwową)
300 gram szynki drobiowej
kilka główek cebulki dymki
zielona pietruszka
majonez lub jogurt sałatkowy
pieprz, sól

Sposób wykonania:
Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Paprykę, szynkę, cebulkę kroimy w kosteczkę. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy z makaronem, przyprawiamy pieprzem, solą i majonezem, tudzież jogurtem:) Do sałatki można dorzucić kilka pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych.

Smacznego!
fot. Izabela Magdalena


 


niedziela, 2 czerwca 2013

Sałatka z fetą

"Są takie jasne dni w naszym życiu, kiedy spotykamy ludzi, którzy poruszają nas jak dobry wiersz, 
ludzi, których uścisk dłoni jest pełen niewypowiedzianej sympatii i których słodkie, bogate natury udzielają naszym zapalczywym, niecierpliwym duszom cudownego wypoczynku." [Hellen Keller]

Namaste! Pięknego dnia Wam życzę:)

kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Izabela Magdalena
Sałatka z fetą


Składniki:
główka sałaty lodowej
kiść winogron
1 opakowanie sera feta
opakowanie pomidorków koktajlowych
1 długi ogórek
1 sos włoski 
3 łyżki oleju
3 łyżki wody

Przygotowanie:
Sałatę lodową, winogrona, pomidorki koktajlowe płuczemy. Listki sałaty dzielimy na mniejsze. Odcedzamy.
Winogrona kroimy na pół, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Ser feta i ogórek kroimy w kostkę.
Wrzucamy wszystko do jednej miski.
Sos włoski mieszamy z olejem i wodą. Kropimy nim składniki i całość mieszamy.
Odstawiamy do lodówki:)

Smacznego!:)


kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Izabela Magdalena

kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Izabela Magdalena

sobota, 1 czerwca 2013

Sałatka z brokuł

Witajcie!

Mimo, iż pogoda na zewnątrz nie bardzo sprzyja wyprawom rowerowym, spacerom czy też zabawom grupowym, to jednak wielu z Was na przekór pogodzie już dawno rozpoczęło sezon grillowy.
I dobrze:) Nic nie zastąpi wspólnego biesiadowania i grillowania w gronie rodziny i znajomych.
Łapcie te chwile, cieszcie się nimi i czcijcie je na swój sposób, zanim prysną, niczym bańki mydlane.
Tak... czas płynie bardzo szybko. Jak to śpiewał jeden z polskich wokalistów:

".... w życiu piękne są tylko chwile...". Hmmm.... nie do końca się z nim zgadzam, wg mnie życie jest w ogóle piękne, tylko jego uroki i piękno często uświadamiamy sobie dopiero, gdy przeminą.
A zatem Carpe Diem i do Kuchni...;)  Rozdzielcie zadania i dzielcie swą radość ze wspólnego gotowania.

Dziś w Kuchni Smaków gotować co prawda nie będziemy, ale przez najbliższe dni pojawi się tu kilka przepisów na sałatki, które urozmaicą Wasze grillowe menu.

Propozycja pierwsza:
kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Izabela Magdalena

Sałatka z brokuł

Składniki:

brokuły
300-400 g szynki drobiowej
rodzynki
słonecznik łuskany
4 jajka
puszka lub słoiczek kukurydzy
majonez, pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę (nie taką drobną).
2. W garnku gotujemy wodę. Wrzucamy szczyptę soli. Brokuły myjemy i zanurzamy całe przez 5 minut we wrzątku. Parzymy je. Wyciągamy z wody, studzimy i rozdzielamy na mniejsze różyczki.
3. Szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzić.
4. Do miski wrzucamy brokuły w cząstkach, pokrojone jajka, szynkę, kukurydzę, słonecznik i rodzynki.
Całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Solimy, pieprzymy. Po prostu doprawiamy do smaku:)

Sałatkę dobrze jest włożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki.:)
kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Izabela Magdalena


kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Izabela Magdalena