niedziela, 21 czerwca 2015

Sałatka Agi

Dorzucam tą sałatkę do linii Fit- Finesse.
Zdecydowanie można ją wrzucić do pojemniczka i zjeść na przerwie w pracy.
Ale pasuje także do grilla, do pizzy, do obiadu i na kolację.
Co najważniejsze jest szybka i pyszna! :)

Sałatka Agi

www.kuchniasmakow.blogspot.com


roszponka 
szynka konserwowa - kroimy w paski
ser żółty gouda - kroimy w paski
ser feta - kroimy w kostkę
czarne oliwki
pomidory suszone - kroimy w paski
oliwa z suszonych pomidorów
sól, pieprz, 
czosnek - przeciskamy przez praskę

(możecie do sałatki zamiast oliwy z pomidorów dodać 
sos włoski, cezar, koperkowy)

Wszystkie składniki wymieszać. 
Gotowe!

Przepis, wykonanie i zdjęcia: Aga.

Pizza Agnieszki


Jeśli szukacie pomysłu na przyjęcie urodzinowe dla Wszego dzieciaczka, to gwarantuję, że pizza wprawi w zachwyt wszystkich małych gości, a urodzinowe przyjęcie będzie długo wspominane przez przyjaciół Waszej pociechy.
Pizza to także dobre rozwiązanie na spotkania w gronie znajomych. 
Robi się szybko i każdy chętnie ją pałaszuje. 
Do tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki.

Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy.
Ciasto z przepisu wychodzi na dwie duże blaszki od piekarnika. 
Uwaga! Uzbroić się musicie w wysoki garnuszek lub miseczkę, bo w czasie wzrostu, ciasto osiąga ogromne rozmiary ;)

Pizza Agnieszki


www.kuchniasmakow.blogspot.com
1 kostkę drożdży pokruszyć w szklance letniego mleka
(Uwaga osoby początkujące: mleko nie może być bardzo ciepłe ani gorące, ponieważ "zabije" skutecznie drożdże!)
Wymieszać i zostawić do urośnięcia.
Do miski wsypać:

4 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżkę cukru
0,5 szklanki oleju

Do całości dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wymieszać. 
Odstawić do urośnięcia w ciepłe miejsce. 
Po ok 30 - 40 minutach, ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na blaszce posmarowanej olejem. 

Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, wrzucamy wg upodobań:
- pieczarki, 
- pomidory, 
- szynkę, 
- oliwki, 
- wcześniej usmażone w gyrosie kawałki kurczaka, 
- starty ser.

Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 30 - 45 minut. 

www.kuchniasmakow.blogspot.com


www.kuchniasmakow.blogspot.com

Smacznego!

Przepis: Agnieszka R.
Zdjęcia: Agnieszka P.

wtorek, 16 czerwca 2015

Zawijańce z cukinią

Kochani,

mamy dla Was dziś szybką propozycję na obiad bądź obiadokolację, jak kto woli.
Danie lekkie, szybkie do zrobienia, dietetyczne i sycące.
To danie zachwyciło nie tylko damską część konsumentów, ale i męską.
I nie ma się co dziwić, bo kontrast smaków, to jak taniec dwóch przeciwstawnych sił, które się wzajemnie uzupełniają.
To danie stanowić może swoiste preludium, do tego, co nastąpi...lub nastąpić może.... ;)
Smak - dopieści Wasze kubki na językach.
Do tego białe wino lub wino musujące, co by bąbelki pogilgotały i wprawiły Was w jeszcze lepszy nastrój, a resztę pozostawiam Wam.....;)
Niech ta potrawa Was zainspiruje.

Dziękuję za przepis jednej z naszych Fililożek - Ilonie. Dziękuję za inspirację i za pozwolenie udostępnienia przepisu na blogu :)

Zawijańce z cukinią


www.kuchniasmakow.blogspot.com



1 szklanka kaszy jaglanej 
Wsypujemy ją do gotującej się, osolonej wody (3 szklanki). 
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. 

2 cukinie
Obieramy je wzdłuż w cieniutkie paski.
Uwaga! Paski muszą być w miarę cienkie, aby łatwiej się je zwijało.

500 gram mięsa mielonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 pomidor
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
pieprz, pieprz ziołowy, sól, ziarenko smaku, 
kolendra, majeranek

Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę.
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę,
Pomidor obieramy, kroimy w kostkę.
Na dno patelni wrzucamy ciut masła. 
Na tym podprażamy czosnek i cebulę. 
Po chwili dodajemy mięso mielone.
Doprawiamy. Smażymy na wolnym ogniu.
Dorzucamy pomidora. 
Całość musi być czuła, ciut ostrzejsza, lepiej doprawiona. 
Mamy tu kontrast w kaszy i cukinii. Jak nie doprawicie porządniej, danie będzie mdłe i nie zachwyci.
Po ok. 15 - 20 minutach dodajemy koncentrat. Podsmażamy jeszcze kilka minut.
Na samym końcu mieszamy mielone z kaszą (nie wrzuciłam całej, zostało mi trochę jaglanki na śniadanie ;)

2 cukinie - myjemy porządnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. 
Nakładamy na nie farsz i zwijamy. 

słonecznik
ser tarty - dałam Mozarellę

Zawijańce układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy słonecznikiem i mozarellą.
Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego! 


www.kuchniasmakow.blogspot.com


www.kuchniasmakow.blogspot.com

środa, 10 czerwca 2015

Spaghetti z brokułami

Kochani,

jeśli macie ochotę na coś szybkiego, bo np. jesteście w trakcie sesji lub nawał pracy nie pozwala Wam na jakiekolwiek dłuższe rewolucje kuchenne, to mamy do Was propozycję:

Spaghetti lub makaron z brokułem, a dokładniej mówiąc sosem brokułowym.

Jest zachwycająco pyszny. Dobrze doprawiony sos świetnie kontrastuje z makaronem.
Można go także użyć do ziemniaków i piersi z kurczaka.
Będzie tak samo pyszny.
Wariantów jest dużo, wszystko zależy tylko od tego, co chcecie zrobić, na co macie ochotę i jakimi składnikami dysponujecie. I bez sensu są wymówki, że na ciepły obiad nie mam czasu.
30 minut Was nie zbawi, a Wasze kubki smakowe i żołądeczki będą zadowolone :)

Makaron z brokułami

www.kuchniasmakow.blogspot.com



Składniki:

1 opakowanie makaronu do spaghetti (ja dałam kokardki, bo taki mi został)

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

1 brokuł - rozdzielamy na różyczki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie.

Sos:

3-4 ząbki czosnku - kroimy w kosteczkę
kawałeczek szynki - kroimy w kostkę
1 opakowanie serka mascarpone (250 gram)
sól, pieprz, ziarenka smaku, kwasek cytrynowy lub cytryna
1 łyżka masła

Czosnek wrzucamy do rozpuszczonego masła, dodajemy szynkę. Chwilkę dusimy na maśle.
Dodajemy mascarpone, doprawiamy pieprzem, solą, ziarenkami smaku i kilkoma kroplami cytryny lub odrobinką kwasku cytrynowego. Mieszamy.
Do sosu dodajemy różyczki brokuł. Ulegną one rozpadowi, ale się nie przejmujcie.
Całość mieszamy.
Polewamy ugotowany makaron.

Szybkie, pyszne i sycące!

Smacznego!

kuchnia smaków
www.kuchniasmakow.blogspot.com


Przepis: Aga
Zdjęcia: Iza

wtorek, 9 czerwca 2015

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Kochani,

jeśli ktoś z Was potrzebuje na obiad czegoś sycącego i pożywnego, bo np. ma gro facetów do wykarmienia, to polecamy Wam gorąco zapiekankę z ziemniakami, szpinakiem i łososiem.
Są wśród nas tacy, którzy obiadu bez ziemniaków wyobrazić sobie nie mogą.
Nasza propozycja obiadowa zawiera ziemniaki w ciut innej wersji. Czas odkrywać nowe smaki i aromaty:)
Wersja podana w przepisie starcza na 2-3 osoby, ale zawsze możecie zwiększyć ilość składników.
Pamiętajcie tylko, żeby możliwie dobrze i z "sercem" doprawić sos beszamelowy. Niech jego smak będzie dość kwaskowaty, jednak bez przesady. Poprzez kontrast idealnie skomponuje się on z ziemniakami i łososiem.

A zatem do pracy ;)

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem



www.kuchniasmakow.blogspot,com


Składniki

5-7 ziemniaków (średnio - większych)
liście szpinaku
masło
czosnek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kawałek wędzonego łososia (może być też surowy)
2-3 pomidory lub pomidory suszone

Ziemniaki gotujemy, kroimy na cząstki. 
Liście szpinaku podsmażamy na maśle z czosnkiem. 
Doprawiamy pieprzem, solą i gałką.
Łososia dzielimy na cząstki, podobnie, jak i pomidory. 
Pomidory najlepiej obrać ze skórki, co by Wam się nic w gardle nie przykleiło.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy:
ziemniaki, szpinak, łososia, pomidory.
Robimy sos beszamelowy:

Sos beszamelowy:

We wrzątku (1 szklanka) rozpuszczamy 1 kostkę bulionu.
2 łyżki masła roztapiamy, dodajemy 2 łyżki mąki.
Do tak powstałej masy dodajemy bulion.
I do całości, zaraz po bulionie, 1 szklankę mleka.
Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną, vegetą.
Jeśli ktoś z Was nie ma cytryny, może użyć kwasku cytrynowego.

Zapiekankę zalewamy sosem, wstawiamy do gorącego piekarnika.
Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez ok. 1 godzinę.

www.kuchniasmakow.blogspot.com

Smacznego!

Przepis, wykonanie i zdjęcia: Aga

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Sałatka z kurczakiem i brzoskwiniami

Kochani,

tą sałatkę można zaliczyć do tych z linii "Fit- Finesse", którą wymyśliłam, aby łatwiej było szukać osobom zainteresowanym przepisów na dania nie aż tak (!) kaloryczne ;)

Rewelacyjna sałatka, którą możecie serwować na imprezach, biesiadach, spotkaniach grillowych;)
Idealna na kolację, do obiadu.... u mnie na pewno zawita na stole już w najbliższym czasie :)

Sałatka z kurczakiem

www.kuchniasmakow.blogspot.com


Składniki:

pierś z kurczaka
2 - 3 brzoskwinie z puszki
mieszanka sałat
ogórek
pomidor 
papryka

Pierś z kurczaka obsmażyć w przyprawach i ziołach, pozostawić do ostygnięcia.
Jak ostygnie, pokroić w paseczki. Pokroić też brzoskwinie.
Na półmisku ułożyć mieszankę sałat, pomidora, paprykę i ogórka.
Na wierzch ułożyć kurczaka, naprzemiennie z brzoskwinią.
Całość polać sosem.

Sos

2 łyżki musztardy francuskiej wymieszać z 2 łyżkami miodu

www.kuchniasmakow.blogspot.com
Smacznego! 

Przygotowanie, przepis i zdjęcia: Aga :)

Tortilla ze szpinakiem i fetą

Jeszcze jedna propozycja na dziś i na szybko.
Tortilla ze szpinakiem i serem feta.
U mnie zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam sosu zrobić.
Ale w przepisie znajdziecie sos czosnkowy!
Jest pysznie, jest sycąco, jest zielnono - biało!


Tortilla ze szpinakiem


www.kuchniasmakow.blogspot.com

opakowanie tortilli - 8 placków

Farsz

opakowanie mrożonego szpinaku
cebula
3 ząbki czosnku
ser feta
trochę masła
pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek także.
Podsmażyć je na oleju. Przełożyć do naczynia.
Szpinak podgrzać na patelni. 
Dodać cebulę i czosnek. 
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Fetę pokroić w kostkę, dodać do całości.

Tortille podgrzać na gorącej, suchej patelni. 
Nałożyć na nie farsz, zawinąć, jak Wam się podoba;)

Sos czosnkowy

duży jogurt grecki
3-4 łyżeczki musztardy francuskiej
2-3 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku

Jogurt wrzucić do słoika, dodać musztardę, majonez.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty składników.
Wymieszać łyżką.
Zakręcić słoik, wstrząsnąć porządnie.
Gotowe!

www.kuchniasmakow.blogspot.com

Smacznego!

Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą

Namaste!

Dziś odbędziemy podróż kulinarną do Indii.
Hasłem przewodnim tej wyprawy jest MASALA.
Masala, czyli mieszanka.
Mieszanka przypraw,
mieszanka zapachów i aromatów,
mieszanka kolorów i dźwięków.

Masali, którą w Polsce generalnie znamy, jako przyprawę, jest kilka rodzajów.
Wyróżniamy: garam masalę, tandoori masalę, curry, pancz masalę, a także ćaj masalę, czyli aromatyczną mieszankę, używaną do herbaty.
Garam masala, którą Aga użyła do kurczaka, to mieszanka zmielonych przypraw, które w kuchni weddyjskiej określane są, jako "gorące". Co się kryje w tym proszku o intensywnej barwie?
Ano między innymi: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne.
Kiedy dodamy garam masalę pod koniec gotowania, wniknie ona w potrawę, a my będziemy mogli cieszyć się wyraźnym smakiem przygotowywanego dania.


Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą



www.kuchniasmakow.blogspot,com



Składniki:

5-6 udek kurczaka
przyprawa do drobiu

Sos:

2 cebule - obrać i pokroić w kostkę
1 puszka mleczka kokosowego
sól, pieprz
papryka ostra i słodka
curry
garam masala
olej

Udka panierujemy w przyprawie do drobiu.
Podsmażamy na patelni.
Składniki na sos mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka, 
zalewamy je sosem i wkładamy do nagrzanego piekranika.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. 

Wykonanie, zdjęcia, przepis: Aga
Tekst: Iza


piątek, 5 czerwca 2015

Kofta indyjska

Propozycja obiadowa dla Was od nas, a w sumie to od Agi ;)
Potrawa zainspirowana kuchnią indyjską, a także jednym z wegetariańskich barów,
do którego chodziłyśmy jako filolożki aktywnie studiujące.

Tym razem nie będę się rozpisywać.
To trzeba po prostu zrobić.
Wrzucam Wam posta i idę do Kuchni ;)

Propozycja podania:
kofta + brązowy ryż + surówki + sos do kofty

Kofta indyjska 


www.kuchniasmakow.blogspot.com


150 gram białego półtłustego sera
3 średnie ugotowane ziemniaki
1 cebula
natka pietruszki
papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę
1 jajko, mąka, bułka tarta
sól, pieprz, olej

Wszystkie składniki wymieszać, ugnieść, uformować kuleczki.
Kuleczki obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej.
Smażyć na głębokim oleju.

Sos do kofty: 2 łyżki przecieru pomidorowego + 2 łyżki jogurtu - wymieszać.
Podgrzać w garnuszku.

Smacznego!
Przepis, zdjęcia, wykonanie: Aga :)

Deser - Malinowy Król

I stały się maliny narzędziem pieszczoty
Tej pierwszej, tej zdziwionej, która w całym niebie
Nie zna innych upojeń, oprócz samej siebie, 
I chce się wciąż powtarzać dla własnej dziwoty.

[Bolesław Leśmian, W malinowym chruśniaku]

Kochani,

przedstawiamy Wam kolejne dzieło Agi - Malinowy Zawrót Głowy.

Deser ten, nazwijmy go Malinowym Królem, jest nie tylko najlepszy na "głowy zawroty" i "dygoty", ale przede wszystkim może być wspaniałym wyrazem przyjaźni czy miłości.
Tej radości bycia razem, a zarazem budowania swego rodzaju napięcia....
Przygotujcie ten deser. Niech będzie on ukoronowaniem Waszego dnia.
I usiądźcie na balkonie, na tarasie i wpatrzeni w ostatnie promienie słońca,
zasłuchani w odgłosy dobiegające do Was z okolicy, pozwólcie, aby maliny były...
narzędziem pieszczoty.
I niech Wam dobrze będzie. Amen.


Deser - Malinowy Król

www.kuchniasmakow.blogspot.com



Składniki

kobiałka malin (mogą być mrożone lub ze słoiczka)
2 żółtka
2 + 4 łyżeczki cukru pudru
1 serek mascarpone
1 śmietana 30%
1 opakowanie herbatników
odrobinkę startej gorzkiej czekolady

Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru pudru.
Dodajemy do tej masy serek mascarpone i ponownie ubijamy.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% z odrobinką soli.
Wszystkie składniki łączymy razem, delikatnie mieszając.
Maliny miksujemy blenderem z 2 łyżeczkami cukru pudru. Na sos.
Na spodzie wysokich szklanek kruszymy herbatniki, lekko skropione mlekiem.
Na herbatniki kładziemy masę z mascarpone, maliny i znów mascarpone. 
Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.
Deser możecie uwieńczyć listkiem mięty.

www.kuchniasmakow.blogspot.com

Smacznego!
Przepis, wykonanie i zdjęcia: Aga :)

czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Kochani!

Jeszcze jedna propozycja na dłuugi weekend -  tym razem od Agi.
Ale będzie zabawy w kuchni ;)

Ciasto jogurtowe z rabarbarem.

Wykorzystajcie czas, kiedy można jeszcze skorzystać z tego dobrodziejstwa:)
Dodam tylko, że jedząc rabarbar dostarczamy do organizmu witaminy A, C, E, a także potas, sód, magnez, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy i błonnik
Nie tylko błonnik, ale i jego niska kaloryczność (w 100 g ma niecałe 20 kcal) sprawiają, że nawet ci z nas, którzy dbają o linię, mogą sobie na kawałek tak pysznego ciasta pozwolić :)

A zatem, zakasać rękawy i do dzieła! :)


www.kuchniasmakow.blogspot.com


Składniki

150 ml oleju 
1 szklanka cukru 
1 jajko
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
600 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej 
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pęczki rabarbaru

Przygotowanie
Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać olej, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. 
Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - nie przejmujcie się tym.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 
Przełożyć ciasto. Na wierzch wyłożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


www.kuchniasmakow.blogspot.com


Przepis, wykonanie i zdjęcia: Aga

Smacznego!

Wykwintny Zawrót Głowy

Kochani!

Dzisiejszy wypiek wymaga cierpliwości, wytrwałości i tylko tylu jajek, ile podano w przepisie.
Nadmiar jajek w zasięgu ręki  jest niebezpieczny, kiedy robi się ciasto w jednym dniu ;)
Dlaczego...?
Pozostawiam powyższe pytanie otwarte ;)
Pracę nad tymże wypiekiem można rozłożyć też na dwa dni.
I dzień - robimy spody.
II - dzień - kończymy i dekorujemy całość.

Ale...jedno jest pewne!
Wykwintny Zawrót Głowy - bo taki jest oryginał przepisu, rzeczywiście o zawroty głowy przyprawić Was może.
Nie tylko w czasie jego przygotowania, ale także w czasie jego kosztowania.
Wypiek ten można by było nazwać wręcz szlacheckim.
Mnogość składników, a zarazem cudna ich kompozycja, sprawiają, że możemy się poczuć, jak na królewskim dworze.
Jeden kawałeczek wystarczy, aby kubki smakowe zaczęły tańczyć walca....

Wykwintny Zawrót Głowy

www.kuchniasmakow.blogspot.com


Ciasto I:

250 gram cukru pudru (ok. 1 1/2 szklanki)
150 gram margaryny
150 gram mąki
5 jajek
opakowanie kisielu wiśniowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć, dodając po łyżce cukier oraz żółtka. 
Następnie dodać mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. 
Na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową, posmarowaną odrobiną oleju. (Posmarowałam blaszkę, na to folię włożyłam. Odeszła po upieczeniu ciasta bez problemu).
Piec 45 minut, w temperaturze 180 stopni. 

Ciasto II:

7 białek
szklanka cukru
szklanka sypkiego maku
szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić dodając cukier. Następnie powoli wsypywać mieszaninę z sypkich składników: maku, wiórek, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy pierwsze ciasto. 
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa

1/2 litra mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
5 żółtek
1,5 kostki margaryny

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Mąkę rozrobić w szklance mleka. 
Drugą szklankę mleka zagotować. Gorące mleko wlać do utartych żółtek i wymieszać. 
Następnie dodać mleko z mąką ziemniaczaną i całość gotować, aż masa zgęstnieje. 
Wystudzić. 
Margarynę utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. 
Masę utrzeć na puch.

Dodatki:

powidła śliwkowe lub dowolny dżem w czerwonym kolorze
wiśnie z kompotu

Pierwsze ciasto "kisielowe" posmarować dżemem i wyłożyć na nie połowę masy. 
Następnie położyć drugie ciasto, a na nie drugą część masy. 
Na wierzchu można poukładać owoce z kompotu. 

Polewa

pół litra kompotu wiśniowego
budyń waniliowy
galaretka wiśniowa

W kompocie ugotować budyń. Do ugotowanego, gorącego budyniu, wsypać galaretkę w proszku
 i mieszać tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. 
Wystudzić.
Chłodną, gęstniejącą polewę wylać na wierzch ciasta.

Smacznego!
Ps. Za przepis dziękuję pani Jadzi :)


www.kuchniasmakow.blogspot.com