wtorek, 14 czerwca 2016

Ryż z cynamonem i jabłkami

Kochani,

dziś danie, które "w kuchni dla niecierpliwych" powinno zagościć na stałe.
Danie, które ja osobiście kojarzę z dzieciństwem, z latem, z dziadkami.
Danie, na które poświęcicie maksymalnie 45 minut Waszego cennego czasu.
Zasyci, wprowadzi w stan szczęścia i zastąpi częściowo deser ;)
Oto jegomość Ryż w towarzystwie Cynamonu i Musu Jabłkowego.


Ryż z cynamonem i jabłkami

www.kuchniasmakow.blogspot.com


1 szklanka ryżu
1 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1-2 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki cukru
cynamon
mus jabłkowy

1. Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku (z 1 1/2 szklanki wody), gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Następnie zalać mlekiem, gotować do miękkości, często mieszając. 

2. Ryż zdjąć z ognia, dodać cukier i śmietankę. Dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem ok. 10 min. 

3. Po tym czasie ryż przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć mus jabłkowy i posypać cynamonem. 

Smacznego!

niedziela, 12 czerwca 2016

Sałatka z tuńczyka

Kochani!

Nasza propozycja, która znika bardzo szybko ;)
Na popołudnie lub wieczór,
do grilla,
na biesiadę piwną,
na kolację ze znajomymi
lub śniadanie Mistrzów.
Robiona wg Pięciu Przemian - pasta/sałatka z tuńczyka.

Sałatka z tuńczyka


www.kuchniasmakow.blogspot.com


Tuńczyka z puszki - rozdrobnić widelcem, dodać:
łyżeczkę musztardy,
szczyptę kurkumy, 
2 jajka ugotowane na twardo - pokrojone w kosteczkę,
łyżkę majonezu, 
drobno pokrojoną cebulę
pieprz czarny i biały do smaku, ew. jeszcze trochę musztardy,
sól. 

Wszystko wymieszać. 

www.kuchniasmakow.blogspot.com


Smacznego!

środa, 8 czerwca 2016

Tortille - przekąska na zimno na imprezę lub piknik

Kochani!

Tym razem proponujemy Wam lekką przekąskę, idealną na piknik.

Czerwiec i zbliżające się wakacje to doskonały okres na wyjazdy i pikniki pod gołym niebem.
Kwiaty kwitną, pszczoły latają,
słońce przygrzewa i zapach trawy unosi się w powietrzu.
Przyroda po deszczu też ma swój urok, kiedy ziemia paruje, a w powietrzu unosi się taki charakterystyczny zapach...
Przejdźcie się na spacer do lasu. A w nim zapach drzew i żywicy doładuje Was - za darmo.
Natura pur.

No i w końcu czas na piknik. Warto zostawić hałas miasta z dala za sobą.
I przenieść się na łono natury, i poczuć się Małą Cząstką tego Wielkiego Świata.
I nie dotrą do nas żadne "najświeższe wiadomości z ostatniej chwili".
Ale my mamy szanse dotrzeć do naszego wnętrza.
A tam czeka na nas nasze Wewnętrzne Małe Dziecko.
I mówi: śmiej się, baw się życiem, raduj się.
Tylko Ty możesz sprawić, aby Twoje życie było piękne.
Przypomnij sobie czasy, kiedy byłeś dzieckiem.
Wtedy nic nie było trudne.
Wręcz przeciwnie.
Dziecinnie proste :)

Radości życia Wam Kochani życzymy. A na piknik polecamy tortille ;)


Tortille - małe co nieco na wielkie wyprawy


www.kuchniasmakow.blogspot.com


4 tortille pszenne
4 plasterki wędliny lub łososia wędzonego na zimno
4 plasterki sera żółtego
serek chrzanowy lub serek borowikowy
4 liście sałaty
1 pomidor
trochę majonezu
sól, pieprz


Placek tortilli smarujemy cienko serkiem chrzanowym - cały. 
Na środku wydzielamy pasek o szerokości ok. 4 cm - układamy na nim sałatę. 
Na całej długości paska. Potem smarujemy ją cienko majonezem. 
Układamy na tym wędlinę lub łososia, ser żółty i plasterki pomidora. 
Posypujemy solą i pieprzem. 
Zwijamy od lewej do prawej - jak najciaśniej, uklepujemy lekko ;)
Układamy na dużym, płaskim talerzu. 
Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Po wyjęciu kroimy tortillowego naleśnika po skosie. 
Gotowe!

www.kuchniasmakow.blogspot.com



wtorek, 7 czerwca 2016

Koktajl bananowo - truskawkowy

Są truskawki, jest koktajl!

Koktajl bananowo - truskawkowy 
(dla kilku osób)

www.kuchniasmakow.blogspot.com


4 banany
truskawki 

Zmiksować, rozlać do szklanek, wypić!

Uśmiechnąć się :)


Jaglanka bananowa z truskawkami

Kochani!

Dziś coś z serii Śniadania Mistrzów!

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam kasze pod wszelakimi postaciami.
Na śniadanie idealna jest Jaglanka.
Krągłe jej lica, czarne jej oczka po podprażeniu,
a w smaku swym, wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - słodka jest, tudzież lekko słona.

A zatem wpłynie dobrze na żołądek, zaspokoi potrzebę smaku słodkiego - czyli tego, który uwielbia nasza śledziona.
No i na nereczki pozytywnie wpłynie.
Nieprażona - ochładza i gasi pragnienie, nawilży suchość.
Po uprażeniu - wspomaga wydalanie wilgoci.
Kasza ma działanie przeciwgrzybicze. Polecana jest dla osób z kandydozą.

A zatem nic, tylko spożywać kaszę.
Zasyci Was na dobrych kilka godzin, zaspokoi ochotę na słodycze.
Pychota!

Jaglanka bananowa z truskawkami - dla 2 osób :)

www.kuchniasmakow.blogspot.com


kasza jaglana - 1/3 szklanki
pół szklanki wody
szklanka mleka - może być sojowe bananowe, cukrem trzcinowym słodzone, ale także sojowe waniliowe, krowie lub jakiekolwiek inne
miód - 1 łyżeczka lub 1 łyżka - zależy kto, jakie słodkie lubi
1/2 banana
5-6 truskawek 
kilka kropel soku z cytryny

Kaszę płuczemy we wrzątku, później w zimnej wodzie, co by, jak rzecze Agnieszka gorzka nie była. 
Do gotującej wody wsypujemy kaszę, jak się zagotuje, dodajemy mleko. Gotujemy ok, 20 minut. 
Na następne 20 minut odstawiamy pod przykryciem, żeby kasza napęczniała i zmiękła. 
Podajemy na ciepło z owocami: pół banana kroimy w półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. 
A truskaweczki kroimy w ćwiartki. 

Smacznego!

Przepis/ wykonanie/ inspiracja: Agnieszka Karalus.


niedziela, 5 czerwca 2016

Kluski śląskie

Kochani!

Zbliża się czas wakacji.
Na zewnątrz robi się coraz cieplej. Generalnie mamy ochotę na coś lekko strawnego, najlepiej sałateczkę, koktajl lub naleśnika. Oby było mało pracy i fit.
U nas tym razem padła propozycja wręcz odwrotna. Spragnione typowych staropolskich obiadów, ciepłych i niekoniecznie lekkich, ale pysznych, postanowiłyśmy zrobić kluski śląskie.
A dokładnie postanowiła Agnieszka, a ja po niej nabrałam na kluseczki ochoty.

W zależności od regionu nasza propozycja przybiera różne nazwy i kształty:

W Wielkopolsce - są one zazwyczaj pocięte na szagę i zwane - szagolami.
Na Śląsku - kuleczki lekko spłaszczone z wgłębieniem pośrodku - kluski śląskie.

Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem.
Agnieszka proponuje podać je z surówką  z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy!

Kluski śląskie

www.kuchniasmakow.blogspot.com


1 kg ziemnniaków - najlepiej starych
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól

Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma się gdzie zatrzymać. 

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wodę solimy i wlewamy kapkę oleju, co by się nic nie kleiło. Do wrzącej wody wrzucamy po kolei kluseczki. Gotujemy do momentu ich wypłynięcia. 


www.kuchniasmakow.blogspot.com


Foto/przepis/ wykonanie: Agnieszka Karalus

środa, 1 czerwca 2016

Lekki torcik z truskawkami (bez pieczenia)

Kochani,

sezon na truskawki już się zaczął.
U nas też truskawkowo się zrobiło.
Dzisiejsza propozycja deseru jest od Agnieszki.
Lekki torcik, który idealnie wpasuje się w czerwcowe popołudnie :)
Fajnego Dnia Dziecka Wam życzymy! :)

Torcik z truskawkami

www.kuchniasmakow.blogspot.com




Składniki:

4 żółtka 
1 jajko całe
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy 

1/2 litra mleka
1 kostka masła 
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
biszkopty - ok. 15 sztuk na okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm
300-400 gram truskawek

Wykonanie:

1. Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy miksujemy ok 2 minut
2. Do ubitej masy dodajemy mąki.
3. Mleko zagotować. 
4. Do wrzącego mleka wlewamy zmiksowaną masę. Ciągle mieszając, zagotować. 
5. Ostudzić. 
6. Masło utrzeć. Do masła dodawać ostudzoną masę. 
7. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wlać na nie 1/2 masy, truskawki, 1/2 masy i wierzch udekorować truskawkami. 
8. Schłodzić. 

www.kuchniasmakow.blogspot.com