wtorek, 25 czerwca 2013

Filolożkowy Zestaw Obiadowy II

Kochani Moi!

Czasami w życiu jest tak, że nie zawsze pędzimy. Życie samo chwyta nas za szelki i hamuje ten nasz pęd. Hamowanie. Nie lubię tego słowa, jednak patrząc na "życiowy zastój" z innej perspektywy, jest on potrzebny, a czasami wręcz niezbędny, abyśmy z uwagą rozejrzeli się dookoła i dostrzegli to, czego na co dzień, pędząc, nie dostrzegamy.
Być może na horyzoncie pojawią się nowe okazje, nowe szanse.
Być może wyjdą nam naprzeciw nowi ludzie, dając nam inspirację do stworzenia czegoś nowego lub wskazówkę, która rozwiąże problem, z którym się obecnie borykamy. Czasami wystarczy jeden drobny gest, uśmiech, przytulenie, abyśmy wyrwali się z odrętwienia i ruszyli w dalszą podróż.
W momentach takich "życiowych przystanków" nie warto szarpać się i tarmosić. Warto się zatrzymać, rozejrzeć dookoła. Zaakceptować. Bo i wtedy życie ma sens. Ma sens.

A na zastoje w naszym organizmie polecam Wam dzisiejszy Filolożkowy Zestaw Obiadowy II.

W naszym Kuchennym Menu pojawiło się:
Warzywne Leczo - gotowane wg Pięciu Przemian (dlatego tak ważna jest tu kolejność dodawanych składników)
Kasza Gryczana, czyli wersja dla wegetarian.
Mięsożercy mogą dołożyć do tego Kotlet z piersi kurczaka.
Pożywne, ciepłe i zdrowe.
Zainspirujcie się i.....do Kuchni!:)

Filolożkowy Zestaw Obiadowy II

Warzywne Leczo

Składniki: 3 cukinie (umyte i pokrojone w półplastry), 3 cebule (pokrojone w kostkę), 3 pomidory (parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w większe cząstki), pieczarki 300g - 500g (umyć, obrać i pokroić w plastry), 2-3 młode marchewki (umyć, oskrobać i pokroić w paski lub w większą kostkę). Olej. Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, sól, vegeta, majeranek, tymianek, cząber, kminek.

1. Na oleju smażymy cukinię
2. Dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, pokrojoną cebulę, kolendrę.
3. Następnie dodajemy sól i vegetę.
4. Wrzucamy pokrojone pomidory.
5. Doprawiamy do majerankiem, tymiankiem, cząbrem.
6. Dorzucamy pieczarki i marchewkę. Doprawiamy kminkiem.

Gdyby warzywa okazały się niedostatecznie przyprawione, dodajemy przyprawy w kolejności: pieprz ziołowy, pieprz czarny, kolendra, sól, vegeta, szczypta bazylii lub zimna woda, majeranek, tymianek, cząber, kminek.
Dusimy całość pod przykryciem 15-20 minut.

Kasza gryczana - gotujemy ją wg przepisu na opakowaniu.

Kotlet z piersi kurczaka
2 piersi z kurczaka - myjemy, rozcinamy na kawałki, tłuczemy tłuczkiem, posypujemy pieprzem i solą, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na oleju z dodatkiem plastrów cebuli.

Gotowe!
fot. Izabela Magdalena


fot. Izabela Magdalena
Ps. Dziękuję Monice za użyczenie aparatu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz