Mimo, iż pogoda na zewnątrz nie bardzo sprzyja wyprawom rowerowym, spacerom czy też zabawom grupowym, to jednak wielu z Was na przekór pogodzie już dawno rozpoczęło sezon grillowy.
I dobrze:) Nic nie zastąpi wspólnego biesiadowania i grillowania w gronie rodziny i znajomych.
Łapcie te chwile, cieszcie się nimi i czcijcie je na swój sposób, zanim prysną, niczym bańki mydlane.
Tak... czas płynie bardzo szybko. Jak to śpiewał jeden z polskich wokalistów:
".... w życiu piękne są tylko chwile...". Hmmm.... nie do końca się z nim zgadzam, wg mnie życie jest w ogóle piękne, tylko jego uroki i piękno często uświadamiamy sobie dopiero, gdy przeminą.
A zatem Carpe Diem i do Kuchni...;) Rozdzielcie zadania i dzielcie swą radość ze wspólnego gotowania.
Dziś w Kuchni Smaków gotować co prawda nie będziemy, ale przez najbliższe dni pojawi się tu kilka przepisów na sałatki, które urozmaicą Wasze grillowe menu.
Propozycja pierwsza:
fot. Izabela Magdalena |
Sałatka z brokuł
Składniki:
brokuły
300-400 g szynki drobiowej
rodzynki
słonecznik łuskany
4 jajka
puszka lub słoiczek kukurydzy
majonez, pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę (nie taką drobną).
2. W garnku gotujemy wodę. Wrzucamy szczyptę soli. Brokuły myjemy i zanurzamy całe przez 5 minut we wrzątku. Parzymy je. Wyciągamy z wody, studzimy i rozdzielamy na mniejsze różyczki.
3. Szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzić.
4. Do miski wrzucamy brokuły w cząstkach, pokrojone jajka, szynkę, kukurydzę, słonecznik i rodzynki.
Całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Solimy, pieprzymy. Po prostu doprawiamy do smaku:)
Sałatkę dobrze jest włożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki.:)
fot. Izabela Magdalena |
fot. Izabela Magdalena |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz