Tarta nie tylko smakuje, ale przyprószona posiekanym koperkiem pięknie wygląda!
Efekt: uczta dla oka, uczta dla kubków językowych, uczta w gronie przyjaciół! :)
Do tego kompozycja sałat i kieliszek dobrego wina.
Chwilo trwaj....!
Trata z Łososiem
fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus |
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 gram wędzonego łososia w plastrach
4-5 jajek
śmietana 18 %
sól, pieprz, koperek, gałka muszkatołowa
fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus |
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozłożyć w tortownicy, również na bocznych ściankach, tak aby farsz nie wypłynął.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Jajka ubić ze śmietaną, posolić (uwaga sam łosoś jest dosyć słony, zatem ostrożnie z solą;) ), popieprzyć, dodać szczyptę gałki.
Łososia pokroić w kostkę, wymieszać z jajkami. Masę jajeczno - łososiową wylać na ciasto francuskie. Całość poprószyć obficie koperkiem.
Piec ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180/ 200 stopni.
fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz