piątek, 12 sierpnia 2016

Szarlotka

Kochani,

w pochmurny i chłodny dzień, jak ten dzisiejszy, nic nie poprawi nastroju, jak ciepła szarlotka :)
Z kakao lub capuccino. Lub z podwójnym espresso, z delikatną pianką na wierzchu.
Możecie dodać do niej lody waniliowe lub bitą śmietanę.
I nagle ciemne chmury ulegają rozproszeniu, a zza nich wychodzi słońce :)

Szarlotka

www.kuchniasmakow.blogspot.com
www.kuchniasmakow.blogspot.com




















Ciasto:

ok. 400-500 gram mąki
200 gram cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 gram masła
3 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć mikserem na gładką masę, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka.
Na koniec dodać po trochu mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto.
Podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki.

Nadzienie:

1 kg jabłek
cukier waniliowy
3 łyżeczki cynamonu
trochę bułki tartej
* dżem morelowy lub brzoskwiniowy (opcjonalnie)

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasienie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do jabłek dodać cynamon, cukier waniliowy i trochę bułki tartej. Można dodać 2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Wymieszać.

Ponadto:

2-3 łyżki cukru pudru do posypania

Blaszkę średniej wielkości lub tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.
Na spód rozłożyć 2/3 ciasta. Nakłuć tu i ówdzie widelcem.
Na ciasto położyć nadzienie.
1/3 ciasta wyjąć z lodówki. I pokruszyć na wierzch.
Można tą wierzchnią część ciasta rozwałkować i poprzecinać w paski.
Lub zrolować i poukładać wałeczki ;)

Ciasto włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny.

Smacznego!

1 komentarz: