niedziela, 10 maja 2015

Ciasto czekoladowe (chocolate cake)

Kochani,

zastój się zrobił w naszej Kuchni. Ale już nadrabiamy!

Otóż! Na majówkowy piknik, na spotkanie po latach, do "przelotowej" kawy u znajomych, na spotkania rodzinne i "coś" na ząb przy dobrej książce lub filmie, który musi skończyć się happy endem - ciasto zrobiłam.
Delikatne, lekkie, niebiańskie, pyszne, czekoladowe, rozpływające się w ustach.....
W oddali usłyszycie westchnienie rozkoszy....

Ci, co przeszli na baardzo zdrowy tryb życia (czyt: dieta) niech przymkną na chwilę oczy i odpuszczą sobie ten jeden króciutki moment zapomnienia....
Nie grozi Wam nic, oprócz poprawy humoru - wszak czekolada czyni szczęśliwym.
Poziom magnezu wzrośnie - bowiem ciasto robi się na gorzkiej czekoladzie.
A po takim deserze, to i sił witalnych Wam przybędzie....
i poziom twórczej kreatywności poszybuje w górę!
Nie pozostaje Wam nic innego, jak po prostu ten niebiańsko pyszny deser zrobić!



Ciasto czekoladowe (chocolate cake)



kuchnia smaków
kuchniasmakow.blogspot.com




Składniki:

150 gram masła
150 g połamanej gorzkiej czekolady
5 dużych jajek
1 łyżka kakao
175 gram cukru

Mus

100 gram masła
100 gram czekolady
3 duże jajka
2 łyżeczki kakao
115 gram cukru
2 płaskie łyżki żelatyny (rozpuszczone w 80 ml gorącej, ale nie wrzącej wody)

Przygotowanie:
Okrągłą formę do pieczenia  (śr. 26/28 cm) posmarować delikatnie tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na temperaturę 175 stopni.

Masło rozpuścić w rondelku z czekoladą. Mieszać cały czas, aby się nie przypaliło.
Masę czekoladową - ostudzić.
Żółtka ubić z kakao.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier.

Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka ubite z kakao, a do tego dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Masę wlać na blaszkę, równomiernie rozprowadzić po całości i włożyć do rozgrzanego uprzednio piekarnika. Całość piec ok. 30 min.
Po upieczeniu - wyłożyć i zostawić ciasto do ostudzenia.
Uwaga: Ciasto może delikatnie opaść, ale nie denerwujcie się: kiedy wylejecie na nie masę, doskonale wypełni się ona po brzegi :)

Mus:

Tu podobnie jak powyżej:
Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą - pozostawiamy do ostudzenia.
Żółtka ubijamy z kakao.
Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier.
Żelatynę rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mieszamy.
Do tego dodajemy białka - delikatnie mieszamy. Wówczas zostanie zachowana konsystencja lekkiej pianki.
Na koniec stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę.

Całość wylewamy na upieczony i wystudzony spód, i wkładamy na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce.

kuchnia smaków
kuchniasmakow.blogspot.com


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ciasto czekoladowe... Uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o żesz... toż to cudo nad czekoladowymi cudami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie cudo, że znika w mgnieniu oka! Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Absolutnie koniecznie zapisuję do wypróbowania w najbliższej przyszłości! To przepis idealny dla mojego męża, który lubi ciasta, a nie może jeść takich z kremem.

    OdpowiedzUsuń