Jeszcze jedna propozycja na dłuugi weekend - tym razem od Agi.
Ale będzie zabawy w kuchni ;)
Ciasto jogurtowe z rabarbarem.
Wykorzystajcie czas, kiedy można jeszcze skorzystać z tego dobrodziejstwa:)
Dodam tylko, że jedząc rabarbar dostarczamy do organizmu witaminy A, C, E, a także potas, sód, magnez, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy i błonnik
Nie tylko błonnik, ale i jego niska kaloryczność (w 100 g ma niecałe 20 kcal) sprawiają, że nawet ci z nas, którzy dbają o linię, mogą sobie na kawałek tak pysznego ciasta pozwolić :)
A zatem, zakasać rękawy i do dzieła! :)
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Składniki
150 ml oleju
1 szklanka cukru
1 jajko
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
600 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pęczki rabarbaru
Przygotowanie
Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać olej, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny.
Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać.
Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - nie przejmujcie się tym.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto. Na wierzch wyłożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Przepis, wykonanie i zdjęcia: Aga
Smacznego!
Wygląda wspaniale i delikatnie! :)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń