Dziś mazurek czekoladowy. Ta wersja mazurka o wiele bardziej mi odpowiada.
Być może dlatego, że jestem fanką czekolady i wszystko, co z nią związane nastraja mnie pozytywnie;)
Radosnego świętowania! :)
Ciasto
2 szklanki mąki
250 gram masła/ ew. margaryna
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 - 2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, cukier puder, proszek - wymieszać, dodać masło, żółtka, śmietanę - zagnieść.
Podzielić ciasto na kawałek mniejszy i większy.
Większy rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Mniejszym zrobić dekoracyjny brzeg.
Całość wstawić do lodówki na 30 minut.
Piec ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Masa:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
120 gram masła
1 i 3/4 mleka w proszku
bakalie
W garnuszku rozpuszczamy mleko, cukier, masło i kakao.
Studzimy. Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.
Do ciepłej jeszcze masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy,
aż masa uzyska jednolitą i gładką konsystencję.
Ciepłą masę wlać na upieczony, ale już wystudzony spód.
Udekorować bakaliami.
Odstawić w chłodne miejsce, aż masa stęgnie.
Smacznego!
Wesołych Świąt! ;*
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń