niedziela, 5 kwietnia 2015

Mazurek czekoladowy

Witajcie Kochani w ten radosny świąteczny poranek!

Dziś mazurek czekoladowy.  Ta wersja mazurka o wiele bardziej mi odpowiada.
Być może dlatego, że jestem fanką czekolady i wszystko, co z nią związane nastraja mnie pozytywnie;)

Radosnego świętowania! :)

Mazurek czekoladowy

www.kuchniasmakow.blogspot.com


Ciasto

2 szklanki mąki
250 gram masła/ ew. margaryna
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 - 2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę, cukier puder, proszek - wymieszać, dodać masło, żółtka, śmietanę - zagnieść. 
Podzielić ciasto na kawałek mniejszy i większy. 
Większy rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Mniejszym zrobić dekoracyjny brzeg. 
Całość wstawić do lodówki na 30 minut. 
Piec ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni. 

Masa:

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
120 gram masła
1 i 3/4 mleka w proszku
bakalie

W garnuszku rozpuszczamy mleko, cukier, masło i kakao. 
Studzimy. Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.
Do ciepłej jeszcze masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy, 
aż masa uzyska jednolitą i gładką konsystencję. 

Ciepłą masę wlać na upieczony, ale już wystudzony spód. 
Udekorować bakaliami. 
Odstawić w chłodne miejsce, aż masa stęgnie.


www.kuchniasmakow.blogspot.com


Smacznego!


2 komentarze: