Kochani,
w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne!
Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe.
A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami.
A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki.
Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki!
Ale taka uroda mazurków jest!
Słodzą i słodzą....;)
Mazurek kajmakowy
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Składniki:
400 gram mąki krupczatki
100 gram cukru pudru
200 gram masła (zimne)
1 łyżka śmietany 18 %
2 żółtka
masa kajmakowa krówkowa - puszka
bakalie
Mąkę przesiać przez sitko. Masło posiekać i dodać do mąki. Do tego dodać żółtka, cukier i śmietanę.
Całość szybko zagniatamy.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blaszce, po bokach można zrobić dekoracyjny "warkocz".
Całość włożyć na ok. 1-2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasto powinno być jasnozłote.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, poczekać, aż wystygnie.
Gotową masę krówkową wyłożyć na ciasto, udekorować bakaliami, odstawić w chłodne miejsce.
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz