sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowy


Kochani, 

w te Święta postanowiłam zrobić ciasta typowo Wielkanocne!
Mazurki, które piekłam do tej pory, były wielowarstwowe. 
A te typowo świąteczne są na kruchym spodzie, polane masą krówkową i posypane bakaliami. 

A zatem radośnie wzięłam się do dzieła i wyszły spod moich rąk dwa mazurki.
Jeden z nich prezentuję Wam dziś: uwaga - jest baaardzo słodki!
Ale taka uroda mazurków jest!
Słodzą i słodzą....;)



Mazurek kajmakowy

www.kuchniasmakow.blogspot.com



Składniki:

400 gram mąki krupczatki
100 gram cukru pudru
200 gram masła (zimne)
1 łyżka śmietany 18 %
2 żółtka
masa kajmakowa krówkowa - puszka
bakalie

Mąkę przesiać przez sitko. Masło posiekać i dodać do mąki. Do tego dodać żółtka, cukier i śmietanę. 
Całość szybko zagniatamy. 
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto wyłożyć na blaszce, po bokach można zrobić dekoracyjny "warkocz".
 Całość włożyć na ok. 1-2 godziny do lodówki. 
Schłodzone ciasto wyjąć. 
Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. 
Ciasto powinno być jasnozłote. 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, poczekać, aż wystygnie. 
Gotową masę krówkową wyłożyć na ciasto, udekorować bakaliami, odstawić w chłodne miejsce.


www.kuchniasmakow.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz