niedziela, 15 marca 2020

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

kuchniasmakow.blogspot.com


Prosty deser z jabłkami. 
Na ciepło. 
Z kulką lodów waniliowych i listkiem mięty - rozpływa się w ustach.
W połączeniu z gorącą herbatą miętową ma działanie kojące. 
Balsam dla duszy i zmysłów. 

Składniki:

5-7 jabłek
1 łyżka cukru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:
200 gram mąki pszennej
130 gram masła
80 gram cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania:

1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 
2. Mąkę, masło, cukier i cukier waniliowy zagniatamy w misce na kruszonkę. 
3. Cukier rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy ekstrakt z wanilii i cynamon. 
4. Do karmelu wrzucamy jabłka, podsmażamy 2-4 minuty. 
5. Ceramiczną foremkę smarujemy masłem. Wrzucamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką. 
6. Zapiekamy w piekarniku 175 stopni - 40 minut.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz