Crumble z jabłkami
kuchniasmakow.blogspot.com |
Prosty deser z jabłkami.
Na ciepło.
Z kulką lodów waniliowych i listkiem mięty - rozpływa się w ustach.
W połączeniu z gorącą herbatą miętową ma działanie kojące.
Balsam dla duszy i zmysłów.
Składniki:
5-7 jabłek
1 łyżka cukru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
200 gram mąki pszennej
130 gram masła
80 gram cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób wykonania:
1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. Mąkę, masło, cukier i cukier waniliowy zagniatamy w misce na kruszonkę.
3. Cukier rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy ekstrakt z wanilii i cynamon.
4. Do karmelu wrzucamy jabłka, podsmażamy 2-4 minuty.
5. Ceramiczną foremkę smarujemy masłem. Wrzucamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką.
6. Zapiekamy w piekarniku 175 stopni - 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz