ponieważ najlepsze domowe obiadki serwuje ostatnimi czasy Agnieszka, podrzucam Wam jeden z jej przepisów.
Wiedzieliście, że powszechnie nam znane żółte, małe grzybki, czyli kurki, noszą nazwę pieprznika jadalnego. Ciekawa jestem, jakie miny mieliby Wasi znajomi, gdbyście w odpowiedzi na pytanie "A co masz dziś na obiad?", rzucili lekkim tonem: "Grzyby z rodzaju pieprznikowatych".
Podobnie zadziałała moja przyjaciółka, oznajmiając swoim gościom, iż "w tej sałatce jest pokrzywa". Miny: bezcenne ;)
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Składniki:
ok. 2-3 szklanek kurek/ pieprzników jadalnych
podwójna pierś z kurczaka
przyprawia do drobiu
1 cebula
sól, pieprz
sok z cytryny
200 ml śmietany 12%
natka pietruszki
Działamy:
1. Pierś kroimy w kawałki.
2. Podsmażamy na oleju. Posypujemy przyprawą do drobiu.
3. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Do cebuli dodajemy kurki, chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę, kilka kropli soku z cytryny i natkę pietruszki.
4. Do sosu podajemy podsmażone kawałki kurczaka.
Smacznego!
Zdjęcie, przepis, wykonanie, inspiracja: Agnieszka K.
Bardzo fajny przepis na obiad :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/
pycha :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurki !
OdpowiedzUsuń