niedziela, 22 marca 2020

Drożdżówki z serem

Drożdżowki z serem



kuchniasmakow.blogspot.com
Składniki:

500 gram mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
60 gram drożdży
1 jajko całe
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
70 gram masła

Nadzienie

500 gram twarogu typu "krówka"
1 jajko
1 cukier waniliowy
70 gram cukru pudru
2 łyżki masła
rodzynki *

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. 
2. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. 
3. Robimy rozczyn z drożdży:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru, tak aby się rozpuściły. 
Do tej masy dodajemy 1/3 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki. 
Mieszamy dokładnie. 
Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. 

Po 20 minutach:

1.Jajka i żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem. 
2. Do mąki w misce dodajemy: rozczyn, mleko zmiksowane z jajkami, cukier i miękkie masło. 

3. Całość wyrabiamy tak długo, aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od rąk. Opcjonalnie można oprószyć je jeszcze mąką, aby odchodziło od miski.

4. Wyrobione ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 1 godzinę 20 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie serowe:

Twarożek miksujemy z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, masłem. Na końcu można opcjonalnie dodać rodzynki. Wymieszać. 

Co z wyrośniętym ciastem:

1. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę oprószamy mąką.
2. Każdą część ugniatamy - formując z niej kulkę. 
3. Każdą kulkę wałkujemy na kształt prostokąta. 
4. Na powierzchnię rozwałkowanego ciasta kładziemy 1/4 masy serowej. 
5. Ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku - do połowy, a następnie przykrywamy drugą połową. 
Taki "prostokąt" tniemy na sześć kawałków. 
Każdy kawałek zakręcamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Poszczególne kawałki kładziemy z odstępem ok. 1 - 2 cm od siebie.
6. Powtarzamy operację z pozostałymi częściami ciasta. 
7. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem. 
8. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. 
9. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem ( sok z połówki cytryny gotujemy i dodajemy cukier puder). 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz