sobota, 22 listopada 2014

Tarta z łososiem

Dawno - niedawno Aga zrobiła pyszną, sycącą i szybką Tratę z Łososiem.

Tarta nie tylko smakuje, ale przyprószona posiekanym koperkiem pięknie wygląda!

Efekt: uczta dla oka, uczta dla kubków językowych, uczta w gronie przyjaciół! :)

Do tego kompozycja sałat i kieliszek dobrego wina.

Chwilo trwaj....!

Trata z Łososiem

fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus
Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
250 gram wędzonego łososia w plastrach
4-5 jajek
śmietana 18 %
sól, pieprz, koperek, gałka muszkatołowa


fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozłożyć w tortownicy, również na bocznych ściankach, tak aby farsz nie wypłynął.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Jajka ubić ze śmietaną, posolić (uwaga sam łosoś jest dosyć słony, zatem ostrożnie z solą;) ), popieprzyć, dodać szczyptę gałki.

Łososia pokroić w kostkę, wymieszać z jajkami. Masę jajeczno - łososiową wylać na ciasto francuskie. Całość poprószyć obficie koperkiem.

Piec ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180/ 200 stopni.

fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz