czwartek, 19 listopada 2020

Kurczak z ryżem po jemeńsku (Kabsa)

 Kurczak z ryżem po jemeńsku (Kabsa)

 

www.kuchniasmakow.blogspot.com

Smak tej potrawy chodził za mną dobre kilka lat. Chodził cierpliwie, wytrwale drażnił kubki smakowe. Nie odpuszczał. I dobrze. Moi znajomi z Jemenu i Jordanii wiedzieli, jak zaszczepić we mnie miłość do arabskiej kuchni ;) Codziennie po powrocie z uczelni zapachy gotowanych potraw unosiły się w kuchni akademikowej. Codziennie wieczorami zbieraliśmy się w niej. Codziennie były inne historie. Dania polskie przeplatały się z arabskimi, niemieckimi i chińskimi. Opowieści snute do nocy. Czasem barwne, czasem śmieszne, czasem smutne. I nie miało znaczenia to, jaki kto miał kolor skóry, jakiego był wyznania, jakim mówił językiem. Jedzenie i jego przygotowywanie posiada tą magiczną moc, że ludzie zawsze znajdą wspólny język. Kuchnia łączy ludzi. A wraz ze snutymi opowieściami, snuje się nić przyjaźni.

Kabsa - bo takie miano noszą potrawy z ryżu - pochodzi z Arabii Saudyjskiej. Mieszkańcy wielu krajów położonych nad Zatoką Perską uważają je za danie narodowe. 

Potrawa składa się z mięsa, warzyw, ryżu i mieszanki przypraw. I to właśnie przyprawy odgrywają dużą rolę w smaku, jaki uzyskamy w efekcie końcowym gotowania.

Nazwa kabsa pochodzi od arabskiego słowa kabasa i oznacza dosłownie "naciskać", co odzwierciedla się w technice używanej podczas gotowania, gdzie wszystkie składniki są gotowane lub tłoczą się i ściskają w jednym garnku.

 

( arabisch : كبس Kabsa - https://de.qaz.wiki/wiki/Kabsa
( arabisch : كبس Kabsa - https://de.qaz.wiki/wiki/Kabsa

Składniki:

8 udek z kurczaka 

kieliszek octu 5%

olej 

2 cebule

2 papryki czerwone

6 ząbków czosnku

zielona pietruszka

3 szklanki ryżu basmanti

wrzątek

Mieszanka przypraw do panierki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

3/4 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka oregano

szczypta kminku zmielonego 


Wykonanie:

1. Przyprawy do panierki mieszamy.

2. Udka wkładamy do miseczki. Polewamy octem. Posypujemy, wręcz obtaczamy je przyprawami. 

Wkładamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Można je zapanierować poprzedniego dnia wieczorem. 

3. Cebulę, papryki, czosnek i pomidory obieramy i kroimy w kostkę. 

Natkę pietruszki siekamy. 

4. Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Odcedzamy i czeka na sitku.  

5. Bierzemy duży garnek, w którym będziemy wszystko po kolei smażyć. 

6. W garnku (lub na dużej patelni) rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy udka z kurczaka. Obsmażamy z dwóch stron, aby się zarumieniły. 

7. Gdy mięso się zarumieni - wykładamy udka na talerz. 

8. Na tym samym oleju - można ciut jeszcze oleju dolać - smażymy:

- cebulę (2-4 minut), 

- do cebuli dorzucamy papryki (smażymy 1-2 minuty), 

- do papryk dodajemy czosnek (smażymy 1-2 minuty), 

- do całości dodajemy pomidory - smażymy wszystko razem ( ok. 5 minut).

 9. Na warzywa wykładamy ponownie udka z kurczaka.

Zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości mięsa. Posypujemy zieloną pietruszką. 

Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15-20 minut. 

10. Umyty i odcedzony ryż wsypujemy do garnka. Posypujemy 1 łyżeczką soli. 

Zalewamy wrzątkiem tak, aby ryż był delikatnie pod wodą ( w razie potrzeby wody zawsze można dolać). 

Gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu, aż woda się zagotuje. 

Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12 -15 minut, aż ryż będzie miękki. 

W trakcie gotowania staramy się nie mieszać składników. 


Smacznego!





1 komentarz: