czwartek, 4 czerwca 2015

Wykwintny Zawrót Głowy

Kochani!

Dzisiejszy wypiek wymaga cierpliwości, wytrwałości i tylko tylu jajek, ile podano w przepisie.
Nadmiar jajek w zasięgu ręki  jest niebezpieczny, kiedy robi się ciasto w jednym dniu ;)
Dlaczego...?
Pozostawiam powyższe pytanie otwarte ;)
Pracę nad tymże wypiekiem można rozłożyć też na dwa dni.
I dzień - robimy spody.
II - dzień - kończymy i dekorujemy całość.

Ale...jedno jest pewne!
Wykwintny Zawrót Głowy - bo taki jest oryginał przepisu, rzeczywiście o zawroty głowy przyprawić Was może.
Nie tylko w czasie jego przygotowania, ale także w czasie jego kosztowania.
Wypiek ten można by było nazwać wręcz szlacheckim.
Mnogość składników, a zarazem cudna ich kompozycja, sprawiają, że możemy się poczuć, jak na królewskim dworze.
Jeden kawałeczek wystarczy, aby kubki smakowe zaczęły tańczyć walca....

Wykwintny Zawrót Głowy

www.kuchniasmakow.blogspot.com


Ciasto I:

250 gram cukru pudru (ok. 1 1/2 szklanki)
150 gram margaryny
150 gram mąki
5 jajek
opakowanie kisielu wiśniowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć, dodając po łyżce cukier oraz żółtka. 
Następnie dodać mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. 
Na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową, posmarowaną odrobiną oleju. (Posmarowałam blaszkę, na to folię włożyłam. Odeszła po upieczeniu ciasta bez problemu).
Piec 45 minut, w temperaturze 180 stopni. 

Ciasto II:

7 białek
szklanka cukru
szklanka sypkiego maku
szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić dodając cukier. Następnie powoli wsypywać mieszaninę z sypkich składników: maku, wiórek, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy pierwsze ciasto. 
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa

1/2 litra mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
5 żółtek
1,5 kostki margaryny

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Mąkę rozrobić w szklance mleka. 
Drugą szklankę mleka zagotować. Gorące mleko wlać do utartych żółtek i wymieszać. 
Następnie dodać mleko z mąką ziemniaczaną i całość gotować, aż masa zgęstnieje. 
Wystudzić. 
Margarynę utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. 
Masę utrzeć na puch.

Dodatki:

powidła śliwkowe lub dowolny dżem w czerwonym kolorze
wiśnie z kompotu

Pierwsze ciasto "kisielowe" posmarować dżemem i wyłożyć na nie połowę masy. 
Następnie położyć drugie ciasto, a na nie drugą część masy. 
Na wierzchu można poukładać owoce z kompotu. 

Polewa

pół litra kompotu wiśniowego
budyń waniliowy
galaretka wiśniowa

W kompocie ugotować budyń. Do ugotowanego, gorącego budyniu, wsypać galaretkę w proszku
 i mieszać tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. 
Wystudzić.
Chłodną, gęstniejącą polewę wylać na wierzch ciasta.

Smacznego!
Ps. Za przepis dziękuję pani Jadzi :)


www.kuchniasmakow.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz