Coraz częściej też sięgam do prostych i dostępnych u nas składników.
Vegetę, którą moje babcie używały prawie do każdego dania, zastępują sól i pieprz.
Dziś z dodatkiem sosu sojowego i małej szczypty papryk: ostrej i słodkiej.
Cóż: z prostych składników: brokuła, cebuli, papryki, pieczarek, czosnku i pora - powstało danie - jak dla mnie idealne.
Pierś z indyka z warzywami z woka
kuchniasmakow.blogspot.com |
filet z piersi indyka ( może być też kurczak) - pokroić w kostkę
3 cebule - obrać, pokroić w kostkę
1 por - pokroić w cieniutkie talarki
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka - pokroić w kostkę
300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski
1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki
2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti)
2 łyżki sosu sojowego
pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta
masło, odrobina oleju
Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pora. Dusić aż do miękkości. Całość przełożyć na talerz.
Do woka wrzucić 2 łyżki masła, dodać brokuła, paprykę i pieczarki, lekko poddusić, dodać sosu sojowego, popieprzyć, posolić.Dodać filet z indyka. Podsmażyć na ostrym ogniu. Doprawić do smaku.
Do całości dodać ugotowany ryż.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz