postanowiłam poeksperymentować. W życiu nie spodziewałabym się, że użyję do ciasta ryżu preparowanego. Pierwotnie miała wyjść galaretka z bananami i masą śmietankową.
Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany.
Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec.
Ciasto znika szybko ;)
Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją rolę.
A ziarenka ryżu nadają całości smak dzieciństwa.
Ryżowy przekładaniec
Biszkopt:
5-6 jajek
6 łyżek kopiastych cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto.
Biszkopt wylać na dużą blaszkę.
Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut.
Masa śmietankowa
600 gram śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
100 gram posiekanej czekolady
4 łyżeczki żelatyny - żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody, po napęcznieniu dodać wrzątek. Rozpuścić. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Przestudzoną żelatynę wlać do śmietany. Powoli mieszać. Dodać czekoladę - wymieszać.
Masa orzechowa
60 - 70 gram masła
kilka posiekanych orzechów
5 łyżek nutelli
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masło, orzechy, nutellę, cukier puder zmiksować.
Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Po wystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać.
Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego.
Ponadto:
1 paczka ryżu preparowanego
400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna)
Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.
Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy.
Wykładamy na to masę śmietankową.
Przykrywamy drugim biszkoptem.
Wierzch drugiego biszkoptu smarujemy masę orzechową.
Wierzch posypujemy ryżem preparowanym.
Ciasto wkładamy w chłodne miejsce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz