Ryż
Ugotujcie wcześniej wodę, aby mieć przygotowany wrzątek do zalania ryżu.
Do garnka o grubym dnie wrzucamy łyżkę masła klarowanego.
Rozpuszczamy. Do garnka wsypujemy ryż (ja dałam ok. 2 szklanek).
Prażymy ryż na maśle. Po chwili zalewamy gorącą wodą.
Dolewamy wody tak, aby ryż dochodził do siebie w trakcie gotowania.
Do ryżu można dodać trochę kostki rosołowej i curry.
Warzywa z woka
3 cukinie
4 marchewki
1 por
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 puszka pomidorów krojonych
pieprz ziołowy, sól, kolendra, vegeta
1 łyżka klarowanego masła
Cukinie, marchewki obieramy - kroimy w półplastry.
Pora kroimy w pół-talarki.
Papryki w paseczki.
Wszystkie warzywa wrzucamy do woka, dodajemy pomidory, podlewamy delikatnie wodą.
(Jeśli ktoś z Was ma wywar, może podlać je odrobiną wywaru z warzyw).
Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, kolendrą i vegetą.
Dusimy pod przykryciem ok. 20 - 25 minut.
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Smacznego!
Mniam :)
OdpowiedzUsuń