wtorek, 16 czerwca 2015

Zawijańce z cukinią

Kochani,

mamy dla Was dziś szybką propozycję na obiad bądź obiadokolację, jak kto woli.
Danie lekkie, szybkie do zrobienia, dietetyczne i sycące.
To danie zachwyciło nie tylko damską część konsumentów, ale i męską.
I nie ma się co dziwić, bo kontrast smaków, to jak taniec dwóch przeciwstawnych sił, które się wzajemnie uzupełniają.
To danie stanowić może swoiste preludium, do tego, co nastąpi...lub nastąpić może.... ;)
Smak - dopieści Wasze kubki na językach.
Do tego białe wino lub wino musujące, co by bąbelki pogilgotały i wprawiły Was w jeszcze lepszy nastrój, a resztę pozostawiam Wam.....;)
Niech ta potrawa Was zainspiruje.

Dziękuję za przepis jednej z naszych Fililożek - Ilonie. Dziękuję za inspirację i za pozwolenie udostępnienia przepisu na blogu :)

Zawijańce z cukinią


www.kuchniasmakow.blogspot.com



1 szklanka kaszy jaglanej 
Wsypujemy ją do gotującej się, osolonej wody (3 szklanki). 
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. 

2 cukinie
Obieramy je wzdłuż w cieniutkie paski.
Uwaga! Paski muszą być w miarę cienkie, aby łatwiej się je zwijało.

500 gram mięsa mielonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 pomidor
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
pieprz, pieprz ziołowy, sól, ziarenko smaku, 
kolendra, majeranek

Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę.
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę,
Pomidor obieramy, kroimy w kostkę.
Na dno patelni wrzucamy ciut masła. 
Na tym podprażamy czosnek i cebulę. 
Po chwili dodajemy mięso mielone.
Doprawiamy. Smażymy na wolnym ogniu.
Dorzucamy pomidora. 
Całość musi być czuła, ciut ostrzejsza, lepiej doprawiona. 
Mamy tu kontrast w kaszy i cukinii. Jak nie doprawicie porządniej, danie będzie mdłe i nie zachwyci.
Po ok. 15 - 20 minutach dodajemy koncentrat. Podsmażamy jeszcze kilka minut.
Na samym końcu mieszamy mielone z kaszą (nie wrzuciłam całej, zostało mi trochę jaglanki na śniadanie ;)

2 cukinie - myjemy porządnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. 
Nakładamy na nie farsz i zwijamy. 

słonecznik
ser tarty - dałam Mozarellę

Zawijańce układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy słonecznikiem i mozarellą.
Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego! 


www.kuchniasmakow.blogspot.com


www.kuchniasmakow.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz