czwartek, 18 sierpnia 2016

Gulasz wołowy z warzywami

Gulasz wołowy z warzywami



500-600 gram wołowiny
5-6 marchewek
kawałek selera
1 pietruszka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
masło lub masło klarowane
olej
mąka do oprószenia mięsa
pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
1 szklanka passaty pomidorowej
1 kostka bulionu wołowego


1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. 
3. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy mąką. 
4. Gotujemy wodę. 1 kostkę bulionu zalewamy gorącą wodą. W szklance. 
5. Marchew, pietruszkę i selera przesmażamy na maśle, na patelni. 
Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz. 
6. Cebulę z czosnkiem przesmażamy na patelni, tak aby cebula się zeszkliła. 
Wrzucamy do garnka. 
7. Mięso przesmażamy na tej samej patelni, na oleju, ok. 10-15 minut. 
Można je delikatnie popieprzyć i posolić. 
Wrzucamy do garnka. 
8. Warzywa z mięsem zalewamy bulionem. 
Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. 
Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. 
Od czasu do czasu mieszamy.
9. Po godzinie dodajemy passatę pomidorową. 
Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa (około 1 1/2 godziny).
 Od czasu do czasu mieszamy. 

Gulasz możecie podać z ziemniakami, makaronem, kaszą :)

Smacznego!




1 komentarz: