czwartek, 22 stycznia 2015

Mini drożdżówki z marcepanem i żurawiną

Kolejna z kulinarnych nowości :)

Szneka - w gwarze wielkopolskiej. 
Hefeschnecken - po niemiecku.
Drożdżówka.
Z żurawiną i marcepanem, i płatkami migdałów. Nutę wieńczy smak cytryny. 
Tym razem inspirację zaczerpnęłam z książki "Kaffee-kränzchen". 

fot. Izabela Magdalena


Składniki na około 20 mini sztuk ;)

400 gram mąki
1 opakowanie suchych drożdży
50 gram cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
70 gram masła
200 ml mleka
jajko
130 gram suszonej żurawiny (rodzynek)
100 gram migdałów w płatkach
200 gram masy marcepanowej

mąka do posypania
cukier puder i 1 łyżka soku z cytryny

1. Ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do miski. Dodać suszone drożdże, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Masło rozpuścić, do rozpuszczonego masła wlać mleko. Letnie masło z mlekiem wlać do mąki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

3. Migdały podprażyć na suchej patelni. Do miski wsypać żurawinę, rodzynki, migdały, rozdrobniony marcepan. Wymieszać.

4. Ciasto drożdżowe rozwałkować w płat "czworokątny". Rozdzielić mieszankę marcepanowo - żurawinową. Zrolować, odstawić na 20 minut. Pociąć plastry o grubości ok. 2 cm.
Całość popędzlować żółtkiem.

5. Mini - drożdżówki piec ok. 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.

6. Po upieczeniu posmarować je lukrem, z cukru pudru i cytryny.


fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena



Smacznego!

2 komentarze: