poniedziałek, 12 listopada 2012

Wiejska zapiekanka ziemniaczana

Kochani!

Czy macie wrażenie, że ostatnio życie nabiera coraz większego tempa?

Pojawiają się nowe szanse, nowe wyzwania, nowi ludzie!
Wykorzystajmy to, co zsyła nam Wszechświat, bowiem nic nie dzieje się bez powodu.
Otwórzcie się zatem na Nowe. Zaakceptujcie to.
Powiedzcie życiu TAK!

"Mówić TAK
To znaczy działać w przekonaniu, że cokolwiek los Ci przyniesie, odnajdziesz w tym sens i cel. To znaczy korzystać ze swoich zasobów w taki sposób, by znaleźć konstruktywne wyjście z każdej niekorzystnej czy trudnej sytuacji. Mówić TAK znaczy być elastycznym, rozważać różne opcje, uwrażliwić się na kryjące się w sytuacji szanse."
[Ewa Foley, Powiedz życiu TAK]

A zatem życzę Wam, aby Wasze "życiowe mięśnie" nabierały siły, kiedy Wy płyniecie z prądem.

A w Kuchni Smaków pojawia się coś iście pysznego!
Otóż jedna z moich kochanych Filolożek - Aga, dołącza do grona osób współtworzących blog!
I tym sposobem w Kuchni Smaków zaczyna się robić iście rodzinnie! W grupie zawsze raźniej!:)
Od Agi dostałam przepis na wiejską zapiekankę ziemniaczaną:)
Jest prosta do zrobienia, sycąca i możemy Wam zagwarantować, że każdy mężczyzna się nią nasyci;)
Już czytając sam przepis czuje się w powietrzu zapachy przesmażanej cebulki z boczkiem....mmmmniam!
 
Przepis:

Składniki:

ziemniaki
boczek
czerwona cebulka
mozarella
śmietana
sól, pieprz

Procedura przetwórcza:

Gotujemy ziemniaki na pół twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki.
Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut.

P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Polecam taką samą, ale zamiast śmietany sos beszamelowy, a zamiast boczku marchewka, groszek i kurczak. PRAWIE taka sama;)

    OdpowiedzUsuń