poniedziałek, 19 listopada 2012

Buletki (Buletten)

Witajcie w ten jakże piękny poniedziałek!

Na dobry początek afirmacja zaczerpnięta z Pudełka Inspiracji:

"Zasługuję na całe dobro, które codziennie otrzymuję."
 
A teraz przenieśmy się Kochani moi do Kuchni Smaków:)

Od rana rozchodzą się w niej niesamowite zapachy....
Cebula i czosnek nadal towarzyszą mielonemu, wyciskając ze mnie ostatnie krople łez. Od początku tygodnia postanowiły zrobić oczyszczanie kanałów łzowych! :D
Z mielonego proponuję zrobić coś niby powszechnego, ale jednak innego...
Otóż mając do dyspozycji kapustę pekińską, postanowiłam wykreować dziś gołąbki. Są co prawda ciut nietypowe, ale za to smaczne! Nazwałam je buletkami. Nazwa ta jest zainspirowana niemieckim określeniem na klopsiki mielone (Bouletten/Buletten lub Frikadellen), a sięgając dalej nazewnictwo wywodzi się z Francji....

Jednak zostawmy nazewnictwo w spokoju, a przejdźmy do meritum.

Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko
3 cebule
2 ząbki czosnku
imbir, pieprz, kolendra,
sól, vegeta, zielona pietruszka, bazylia,
majeranek, kurkuma,
kapusta pekińska
jajko i bułka tarta do opanierowania
trochę oleju do smażenia

Sposób wykonania:

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie czosnek i kapustę pekińską.
2. Do mięsa mielonego dodajemy:
- mąkę ziemniaczaną, jajko
- pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, kapustę pekińską
- szczyptę: pieprzu, imbiru, kolendry
- sól, vegetę
- drobno pokrojoną natkę pietruszki i szczyptę bazylii
- majeranek i małą szczyptę kurkumy.

2. Całość mieszamy i formujemy klopsiki, buletkami zwane;)
3. Uformowane klopsiki obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na tłuszczu do rumieńcy;)

Smacznego!

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz