niedziela, 18 listopada 2012

Zapiekanka Makaronowa

Kochani!

Są takie książki, do których się wraca nieustannie. Również i ja takową posiadam. I z niej będzie dziś słowo na niedzielę, wieczorową porą pisane:

"Zdrowe wilki i zdrowe kobiety podzielają pewne cechy psychiczne: wyczulone zmysły, duch zabawy, ogromną zdolność do poświęceń. Wilki i kobiety to istoty z natury pokrewne, są dociekliwe, bardzo silne i odporne. Mają głęboką intuicję, z poświęceniem troszczą się o potomstwo, partnerów i stado. Potrafią się doskonale przystosować do wciąż zmieniających się warunków, odznaczają się silnym charakterem i wielką odwagą."
[Clarissa Pinkola Estes - Biegnąca z wilkami]

A co słychać w Kuchni Smaków?

Otóż...podążając za zapachami, jakie pozostały po Agowej zapiekance w mojej kuchni, postanowiłam zrobić następną.
Tym razem prezentuję Wam zapiekankę makaronową, kładzioną warstwami, która jest przepyszna i sycąca.
Przepis pochodzi...uwaga...od Babci Agi!
Za co, Pani Babci, ślicznie dziękuję! :)
Od pierwszego razu, kiedy ją robiłam, minęło trochę czasu... a i przepis na zapiekankę został ciut zmodyfikowany. Poniżej przedstawiam Wam wersję po zmianach:

Składniki:

500 g mięsa mielonego
500 g makaronu wstążki
2 papryki czerwone
1 puszka groszku
3 ząbki czosnku
3 cebule
koncentrat pomidorowy
1 kostka rosołowa
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, imbir, zmielona kolendra,
imbir, vegeta, kurkuma
zielona pietruszka, bazylia, majeranek
cytryna
*żółty ser - opcjonalnie

Sposób przygotowania krok po kroku:

1. Do gotującej wody z solą wrzucamy makaron- wstążki - gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu.

2. Cebulę, paprykę, czoosnek kroimy w kostkę.

3. Do mięsa mielonego dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę, szczyptę imbiru, szczyptę kolendry, pieprz czarny do smaku, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki vegety, posiekaną zieloną pietruszkę, bazylię, majeranek i szczyptę kurkumy. Tak doprawione mięso smażymy na patelni, przez ok. 20-30 minut. Na początku na dużym ogniu, a później na średnim, od czasu do czasu mieszając.

4. Do drugiego garnka wrzucamy czosnek, dodajemy paprykę i groszek. Delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 10 minut.

5. Tak podsmażoną paprykę mieszamy z mięsem mielonym, smażąc całość jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość można doprawić pieprzem, kolendrą i ziołami. Lepiej, gdy "kolorowa" część zapiekanki jest ciut ostrzejsza, gdyż wówczas tworzy kontrast z makaronem.

6. Ugotowany makaron - odcedzamy.

7. Jedną część makaronu wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, następnie pokrywamy mięsem mielonym z paprykami, a na to kładziemy drugą część makaronu.

8. Robimy sos beszamelowy do polania całości:

a. Kostkę rosołową gotujemy w jednej szklance wody, do rozpuszczenia.
b. Dwie łyżki masła rozgrzać, podsmażyć z mąką.
c. Do masła i mąki, dolać bulion, mleko, mieszając -  gotować, aż zgęstnieje. Dodać do sosu kilka kropel cytryny i pieprzu. Sos może być ciut pikantniejszy. Wówczas doskonale kontrastuje z makaronem i uzupełnia smak "kolorowej" części naszej zapiekanki.:)

9. Całą zapiekankę polewamy sosem i zapiekamy w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

10. Wierzch można posypać startym na tarce żółtym serem.

Smacznego!

UWAGA: Z powyższego przepisu wychodzi rodzinna porcja. Jeśli chcecie zrobić mniejszą ilość, zredukujcie ilość makaronu do ok 300 g i ilość mięsa mielonego do ok. 350 g. Resztę składników warto pozostawić w takiej samej ilości, jak w przepisie.






3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i musi cudownie aromatycznie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. OOO zapiekana mojej babci! Mniaaaaam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak! Cudownie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej. Kolejny sposób na podbicie serc i żołądków;) bliskich!:)

    OdpowiedzUsuń