Sarah Ban Breathnach
W Kuchni Smaków robiłyśmy dziś coś lekkiego, zdrowego, prostego, pysznego.....ciasteczka owsiane z bakaliami. Mhmmm....z kubkiem gorącej czekolady lub kakao. No i ta delikatna nuta wanilii....Pychota!:)
Wypróbujcie sami:)
CIASTKA OWSIANE
Składniki:
fot. Izabela Magdalena |
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki białego cukru
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka bakalii - słonecznik, migdały, rodzynki, daktyle (pokrojone w kostkę), orzechy, czyli wszystko to, co macie pod ręką;)
Sposób przygotowania:
Masło i cukier utrzeć.
Dodać jajka i wanilię - ubijać.
Dodać mąkę, sodę, cynamon, sól - wymieszać.
Dodać płatki i bakalie - wymieszać.
Ciasto - gęste - formować w małe kuleczki i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 st. przez ok 10-15 min. (Aż ciasteczka będą pięknie zarumienione)
fot. Izabela Magdalena |
fot. Izabela Magdalena |
Aż ślinka cieknie :) ja używam podobny: http://pieknoinspiracji.blogspot.com/2012/02/ciastka-musli-z-ziarenkami.html
OdpowiedzUsuń