niedziela, 20 stycznia 2013

Kuszące Ptasie Mleczko



Jest tak lekkie, tak puszyste, tak kuszące….
Doskonałe na gorące letnie dni, na popołudniowy deser wiosenną porą, na jesienne smutki….
Wyborne w zimowe dni, kiedy płatki śniegu opadają bezszelestnie na ziemię, tworząc puchową pierzynkę, pod którą chowa się natura.

Najmilej wspominam chwile, kiedy będąc małą dziewczynką, stałam przy stole i obserwowałam, jak moja mama ubijała piankę. A wiecie co było wtedy najlepsze?
Zlizywanie jej z upaćkanych paluchów! Pychota! Hihihi…
Spróbujcie sami!
Dajcie się skusić na tą dobroć. Pozwólcie sobie na chwilkę zapomnienia.
Takie chwile kryją w sobie Tajemnice.
Udajcie się za mną do Kuchni Smaków…..

Ptasie Mleczko

Możecie przygotować je w wersji z biszkoptem lub bez.
W Kuchni Smaków zazwyczaj przygotowujemy ją na dużej blaszce, w wersji dwuwarstwowej. I na taką opcję podaję Wam składniki. Jeśli ktoś z Was będzie robił ptasie mleczko w tortownicy, niech podzieli po prostu potrzebne produkty na pół :)

Biszkopt

5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej, kartoflanką zwanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem. Mąki z proszkiem wymieszać. Dodać do ubitych jajek. Wymieszać.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 st. Ok. 40 min.

Ptasiowa masa

2 x śmietana 30% (po 500 ml)
3 galaretki owocowe
500 g serka homogenizowanego

Galaretki rozpuścić w 1 i ¼ szklanki wrzątku. Ostudzić, ale nie dopuścić do jej stęgnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Ubijając, dodawać stopniowo serek homogenizowany, na końcu powoli wlewać letnią galaretkę. Wszystko razem ubić mikserem. Wylać na upieczony i schłodzony biszkopt. Odstawić w na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Wierzch ptasiego mleczka możecie posypać: kawą, kakao, startą czekoladą.

Możecie też zrobić wersję bez biszkoptu. Wówczas na spód salaterki wyłóżcie owoce i zalejcie je masą ptasiową :)
fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz