Witam Was w Roku 2013!:)
Wkroczyliśmy w ten Rok krokiem lekkim niczym piórko
pląsające w powietrzu.
W czerwonej sukience i czerwonych pantofelkach, tańcząc
walca. Raz-dwa-trzy….raz-dwa-trzy. Piękna melodia. Piękna Ona. Piękny On.
Uśmiechnięci, z błyskiem w oku, zapatrzeni, zasłuchani.
Sunęli po balowej sali w poświacie Księżyca.
W idyllicznej atmosferze, na balu
pełnym znakomitych Osobowości.
Aż nagle wybiła Ta godzina!
Na salę wkroczyło dwóch kelnerów z dumnie uniesionymi
głowami. Ubrani byli na biało. Śnieżnobiałe rękawy i kołnierzyki przetykały
złotowłose nitki.
Na salę wniesiono srebrną paterę, na brzegach której
połyskiwało światło świec. A na jej środku piętrzyły się małe białe kuleczki
otoczone drobinkami wiórek kokosowych….
Ach, co to był za bal…….
Życzę Wam, abyście w tym Nowym Roku stąpali krokiem lekkim,
acz pewnym.
Żeby był dobry, dla Was najlepszy. Żeby spełniły się nie
wszystkie, ale chociaż kilka Waszych marzeń, żeby jeszcze kilka pozostało na
rok następny i następny….
A w pierwszy dzień Nowego Roku w Kuchni Smaków: Rafaello.
Tu nie potrzeba słów.
fot. Izabela Magdalena |
Rafaello
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiać,
wymieszać z proszkiem i kakao.
Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, cały czas
mieszając. Nie ubijać.
Całość wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni ok.
40 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Masa:
½ l śmietany 12%
3 śnieżki
2 białe czekolady
2 paczki wiórek kokosowych
3 śmietan-fixy
1 czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietany – ostudzić.
Śmietanę ubić ze śnieżkami, wlać rozpuszczoną czekoladę, wsypać 1 ½ paczki
wiórek kokosowych – wymieszać. Całość równomiernie rozprowadzić po biszkopcie.
Wierzch:
1 czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z
wiórkami. Posypać wierzch.
Placek odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Smacznego!
fot. Izabela Magdalena |
fot. Izabela Magdalena |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz