wtorek, 1 stycznia 2013

Rafaello



Witam Was w Roku 2013!:)

Wkroczyliśmy w ten Rok krokiem lekkim niczym piórko pląsające w powietrzu.
W czerwonej sukience i czerwonych pantofelkach, tańcząc walca. Raz-dwa-trzy….raz-dwa-trzy. Piękna melodia. Piękna Ona. Piękny On.
Uśmiechnięci, z błyskiem w oku, zapatrzeni, zasłuchani. Sunęli po balowej sali w poświacie Księżyca. 
W idyllicznej atmosferze, na balu pełnym znakomitych Osobowości.
Aż nagle wybiła Ta godzina!
Na salę wkroczyło dwóch kelnerów z dumnie uniesionymi głowami. Ubrani byli na biało. Śnieżnobiałe rękawy i kołnierzyki przetykały złotowłose nitki.
Na salę wniesiono srebrną paterę, na brzegach której połyskiwało światło świec. A na jej środku piętrzyły się małe białe kuleczki otoczone drobinkami wiórek kokosowych….
Ach, co to był za bal…….

Życzę Wam, abyście w tym Nowym Roku stąpali krokiem lekkim, acz pewnym.
Żeby był dobry, dla Was najlepszy. Żeby spełniły się nie wszystkie, ale chociaż kilka Waszych marzeń, żeby jeszcze kilka pozostało na rok następny i następny….

A w pierwszy dzień Nowego Roku w Kuchni Smaków: Rafaello.
Tu nie potrzeba słów.
fot. Izabela Magdalena
 
Rafaello

Składniki:
 
Biszkopt:

6 jajek
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao.
Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, cały czas mieszając. Nie ubijać.
Całość wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Zostawić do wystygnięcia.

Masa:

½ l śmietany 12%
3 śnieżki
2 białe czekolady
2 paczki wiórek kokosowych
3 śmietan-fixy

1 czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietany – ostudzić. Śmietanę ubić ze śnieżkami, wlać rozpuszczoną czekoladę, wsypać 1 ½ paczki wiórek kokosowych – wymieszać. Całość równomiernie rozprowadzić po biszkopcie.

Wierzch:

1 czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z wiórkami. Posypać wierzch.

Placek odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Smacznego!

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz