czwartek, 12 czerwca 2014

Bonitkowe ciasto z truskawkami (bez pieczenia)

Kochani Moi!

Mnóstwo czasu minęło od ostatniego posta. Dużo się działo ostatnio i dzieje się nadal.
No i dobrze!
Ale bez zbędnych wstępów: Aga przesłała przepis na szybkie ciasto z truskawkami!
Jak się na nie patrzy, to aż buzia sama się śmieje. :D Idealna propozycja na te upalne dni!
Myślę, iż opcjonalnie możecie użyć malin, a w niedalekiej przyszłości czarnej porzeczki lub jagód.

Oto przepis i zdjęcia, jak zrobić taką pyszność krok po kroku:)

Bonitkowe ciasto z truskawkami


Składniki:

1 opakowanie herbatników kakaowych Bonitki lub inne (ok 20 herabatników)
1 szkl. kaszki mannej
1 l mleka
1/2 szkl. cukru
2 galaretki poziomkowe :)
20 dag masła
1/2 kg truskawek (maliny, porzeczki, jagody)

Sposób przyrządzenia:

1. Przyrządzamy galaretki wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na blaszce układamy herbatniki kakaowe.
kuchniasmakow.bl;ogspot.com
fot. Aga Prus
3. Gotujemy mleko z masłem i cukrem, do gotującego się mleka wsypujemy kaszkę -  mieszamy.
4. Gotujemy jeszcze chwilkę.
5. Wylewamy mannę na herbatniki.
kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Aga Prus
6. Układamy truskawki.
7. Zalewamy galaretką.
kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Aga Prus

8. Wkładamy do lodówki, aż do schłodzenia.
kuchniasmakow.blogspot.com
fot. Aga Prus

Mmmmm....to, co Filolożki lubią najbardziej..;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz