W roli głównej Aga obsadziła tu Pannę Kapustę;)
Panna Kapusta - młoda, o pięknym zielonym kolorze, zawiera wiele wartości odżywczych.
Najlepiej czuje się w towarzystwie młodych i smukłych, ale jakże barwnych Marchewek, które całemu przedsięwzięciu nadają nieznośnej lekkości bytu.
No i nie może zabraknąć wyciskacza łez - Panny Cebuli, uroczej jak zawsze.
A zatem do całego spektaklu potrzebne są:
fot. Aga Prus |
1 kapusta młoda
5 młodych marchewek
1 cebula
W rolach pozostałych:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka soli
trochę masła do podsmażenia cebulki
pieprz
Uwieńczenie spektaklu:
koperek
Scenariusz:
Akt I:
Kapustę szatkujemy. Wrzucamy do garnka, w którym gotuje się woda - ok. 2 szklanki
+ 1 łyżeczka soli.
Reżyserka i producentka zaleca gotowanie całości 10-15 minut.
Akt II:
Dodajemy 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego.
Akt III:
Oddzielnie podsmażamy pokrojoną w półksiężyce marchewkę na masełku. Podlewamy troszkę wodą i gotujemy do miękkości -ok. 15 min.
Uwaga: Jeśli macie młodą marchewkę, to można ją od razu wrzucić do kapusty i gotować razem.
Akt IV:
Przy obieraniu cebuli i jej krojeniu jeszcze nie płaczemy!
Na koniec podsmażamy 1 cebulkę , dodajemy płaską łyżkę mąki i wrzucamy do kapusty.
Scena końcowa:
Do całości dodajemy pokrojony koper i pieprz.
Danie z kapusty można serwować po poznańsku - z pyrami, po śląsku - z kluskami, po czesku - z knedlickami. Do tego dla mięsożerców: mielone, schabowyc etc, dla wegetarian: kotlety sojowe.
Na końcu zaleca się uronić łez kilka - reakcja po przebojach z Panną Cebulą.
Smacznego! :)
fot. Aga Prus |
fot. Aga Prus |
fot. Aga Prus |
Zdjęcia i produkcja: Agnieszka Prus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz