Warzywa z woka mają jedną zaletę; robi je się niesłychanie szybko!
Jeśli odjąć czas obierania i krojenia (mrożonek nie używam), to jest to najszybsza opcja obiadowa, dla tych którzy nie dysponują czasem. Warzywa możecie przygotować wieczorem dnia poprzedniego i zrobić je na świeżo dnia następnego.
Ciepły obiad jest niesłychanie ważny dla funkcjonowania naszego organizmu.
Dzięki ciepłym posiłkom w ciągu dnia nie opadamy tak szybko z sił.
A nasz żołądek jest zadowolony, że go nie zakwaszamy i nie ochładzamy.
Do warzywek z woka idelanie pasuje kasza (jęczmienna, gryczana), ryż, czy też ziemniaki.
Jak dla mnie danie idealne :)
Warzywa z woka II (dla 4 osób)
kuchniasmakow.blogspot.com |
Składniki:
2 cukinie - obieramy, kroimy w pół-plastry
1 czerwona cebula - obieramy, kroimy w pół -plastry
1 cebula zwykła - obieramy, kroimy jak wyżej
3 marchewki - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki
kawałek selera - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki
kalarepa - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki
por - kroimy w talarki
1 puszka groszku
3-4 ząbki czosnku
kolendra, pieprz ziołowy, papryka ostra
papryka słodka, kminek mielony, curry,
vegeta (domowej roboty), sól
trochę soku z cytryny
natka pietruszki do posypania
Do woka wlewamy kapkę oleju, wrzucamy cebule, seler, czosnek, marchewki, kalarepę, cukinię. Doprawiamy. Na koniec wrzucamy groszek i por. Doprawiamy do smaku.
Na początku smażymy całość na ostrym ogniu, a następnie dusimy kilka minut pod przykryciem na słabym ogniu.
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz