Nowe przepisy, nowe smaki, nowe odkrycia.
Przy tym wszystkim dużo śmiechu i zabawy.
Bo o to właśnie chodzi. żeby nie marudzić w czasie prac kuchennych, a dobrze się bawić.
Bo marudzenie szkodzi. Nie dość, że niepotrzebnie męczymy nasze struny głosowe, obciążamy siebie niefajną energią, to jeszcze transmitujemy ją w jedzenie.
Kiedy gotowanie lub pieczenie sprawia nam radość, to i smak potraw będzie inny.
Otulony mgiełką radości, miłości i szczęścia. I wszyscy Ci, którzy te smakołyki jedli będą, otrzymają tą miłość i dobrą energię. Tak po prostu. Jedzenie może uzdrawiać. Ja w to wierzę.
Propozycja do popołudniowej kawy - wykwintna w swej prostocie.
Kostka kokosowa
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Masa do ciasta:
- 250 gram masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 18% (gęsta)
- 16 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła. Odłożyć do wystudzenia.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 jaja
- wiórki kokosowe
Mąkę i proszek przesiać.
Jajka dodać do ostudzonej masy i ubić.
Dodać mąkę z proszkiem.
Wymieszać do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasto wystudzić.
Polewa czekoladowa:
- 200 gram masła
- 1,5 szklanki gęstej śmietany 18%
- 13 łyżek cukru
- 5-6 łyżek kakao
Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy.
Wystudzone ciasto pokroić na małe kwadraty lub prostokąty.
Nabijać na patyczek do szaszłyków. Otaczać w gorącej lub ciepłej polewie, a następnie w wiórkach wysypanych na miseczce.
Odkładać na talerz lub na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz