sobota, 27 października 2012

Łazanki z kapustą



Modlitwa dziękczynna na ten dzień zimowy
 
Dziękuję. Za ten zimowy dzień, co tak niespodziewanie zawitał, świszcząc i gwiżdżąc,
i za te rozszalałe płatki śniegu.
Za to, że mam dom, który daje mi schronienie - dziękuję. I za ciepło dziękuję.
Za wspaniałą rodzinę i cudownych przyjaciół, za ludzi, którzy stają codziennie na mojej drodze, za ich uśmiechy i spojrzenia pełne ciepła - dziękuję.
Dziękuję, za te kawałki drewna, które paląc się w piecu, trzaskaniem swym monologi prowadzą i moim wyczynom kuchennym akompaniują.
Za mądrość życiową – dziękuję.
Za rozmowy przy kuchennym stole – dziękuję i o jeszcze proszę…
Za książki i za ogród. Za kwiaty w dzbanku ceramicznym, za koty, co to przychodzą na dokarmianie – dziękuję.
Dziękuję, za to, że jestem i za to, że Wy jesteście.


A dziś w Kuchni Smaków pojawiły się łazanki z kapustą. Idealne danie na chłodne dni. Nasze babcie niewątpliwie wiedziały, co dobre:

 

Ciasto na łazanki:

½ kg mąki
Szczypta kurkumy
2 jajka
Szczypta imbiru
Trochę mąki ziemniaczanej

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dolewając zimnej wody, tak aby było ono sprężyste i jednocześnie dało się rozwałkować. Rozwałkowany płat ciasta kroimy w kwadraciki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 
( kwadraciki wówczas nie będą się sklejać).

Kapusta:

1 kg kiszonej kapusty – odcedzamy i wkładamy do garnka. Zalewamy:
½ litra wrzątku + 1 łyżeczka tymianku
4 marchewki – zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do kapusty.
1 łyżeczka kminku + 4 ziarna jałowca – dorzucamy do garnka z kapustą.
Gotujemy ok. 1 godziny. W tym czasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę z drobno pokrojoną cebulą. Dorzucamy do kapusty.
Całość doprawiamy, dodając:
1 łyżeczkę kminku, 1 łyżeczkę kolendry mielonej, szczyptę imbiru, pieprz, sól.
Całość smażymy/ gotujemy aż do momentu, gdy kapusta stanie się szklista, a woda wyparuje.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz