Lubię Jesień.
Lubię ją za to, że się mieni wspaniałymi kolorami liści.
Dzięki niej w czasie ogrodowych porządków można poczuć pierwotny
zapach Ziemi.
Lubię ją, bo przypomina nieustannie o procesach przemijania.
Procesach Życia-Śmierci-Życia.
Uświadomienie sobie tychże procesów jest czymś niezwykle
ważnym.
Czasem tkwią w nas stare, nie-fajne emocje, których kurczowo
się trzymamy, bojąc się zrobić krok naprzód. Czasem są to toksyczne związki,
niewyjaśnione sytuacje, rzeczy, które niczym stare ubrania, wiszą przez lata w
szafie, a których nie używamy. Jesień, to czas zbierania plonów, ale i zarazem
czas sprzątania. Wysprzątajmy więc nasze umysły, oczyśćmy je z negatywnych
emocji. Wyjaśnijmy to, co jest do wyjaśnienia, naprawmy to, co jest do
naprawienia. Pozwólmy odejść rzeczom starym.
W przyrodzie jest zazwyczaj tak, że jak stare odejdzie, to
nadejdzie Nowe. A zatem otwórzmy się na to, co Nowe: na nowe doświadczenia,
nowych ludzi, którzy być może zainspirują nas do stworzenia czegoś pięknego,
niebanalnego, naszego…
Nie wiecie, jak się do tego zabrać?
Zacznijcie od sprzątania, a później…pójdźcie do kuchni i
ugotujcie coś lub upieczcie!
Każda kuchnia ma to do siebie, że tkwi w niej jakaś
nieopisana Magia. W kuchni zawsze znajdzie się ktoś, kto porozmawia,
podyskutuje, wysłucha….
Sam proces pieczenia i gotowania jest niezwykle twórczy,
napawa nadzieją i radością. Radością tym większą, kiedy możemy przygotowany
posiłek dzielić z drugą osobą.
Dla wszystkich, którzy chcą stworzyć coś pysznego, a swoją
kuchnię wypełnić zapachem pieczonych jabłek i cynamonu, polecam ciasto imbirowo
- cynamonowe.
Doskonałe na jesienne dni. I te słotne i te słoneczne.
Za te korzenne zapachy też lubię jesień.
Imbirowo – cynamonowe ciasto z jabłkami
Składniki:
4 jaja
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
Rodzynki
Cynamon, imbir, kardamon, sól, kurkuma
2 szklanki mąki + 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody
4-5 jabłek
Przygotowanie:
1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
2. W kubku wymieszać 1 łyżeczkę cynamonu, ½ łyżeczki imbiru,
szczyptę kardamonu i sól.
3. Jajka ubić z
cukrem.
4. Dodać olej i rodzynki – wymieszać.
5. Dodać przyprawy z miseczki – wymieszać.
6. Dodać mąkę z proszkiem i sodą – wymieszać.
7. Dodać pokrojone w kostkę jabłka – wymieszać.
8. Na końcu można dodać szczyptę kurkumy – wymieszać.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec
ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz