wtorek, 25 grudnia 2012

Gyros - rodem z Grecji, w wersji polskiej :)



Na Drugi Dzień Świąt, jak i na inne okazje proponuję coś lekkiego, a zarazem bardzo smacznego. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie, jeśli chodzi o sam proces przygotowania. Można je jeść zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Sama nazwa potrawy wywodzi się z Grecji. W samej Grecji podaje się ją jednak w nieco innej wersji. Jednak, Kochani nie ukrywajmy, jesteśmy narodem niezwykle kreatywnym – i chwała nam za to! Nikt w Grecji nie słyszał o rybach po grecku, ani też nikt w Izraelu nie słyszał o karpiu po żydowsku ;) Ale Grecy z pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami.
W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;)

Składniki:

Średnia kapusta pekińska
Puszka kukurydzy konserwowej
2 filety z kurczaka
Przyprawa Gros
2 cebule
2-3 papryki czerwone
6 – 7 ogórków konserwowych
Ketchup, majonez, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy do mięsa i zostawiamy na ok. 30 minut.
2.  Paprykę, cebulę, ogórki i kapustę pekińską kroimy w kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, aż nie wchłonie całej „gyrosowej zaprawy”. Mięso odstawiamy do wystygnięcia.
4. Robimy sos: mieszamy słoiczek ketchupu z 3 łyżkami majonezu.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami: mięso, polewamy je ketchupem, paprykę, cebulę, ogórki konserwowe, polewamy ketchupowo-majonezowym sosem*, całość przykrywamy kapustą pekińską.

* Zamiast majonezu można dodać jogurt lub lekki sos sałatkowy.

Gotowe!

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

1 komentarz: