Na Drugi Dzień Świąt, jak i na inne okazje proponuję coś
lekkiego, a zarazem bardzo smacznego. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie,
jeśli chodzi o sam proces przygotowania. Można je jeść zarówno w wersji na
ciepło, jak i na zimno. Świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Sama nazwa potrawy wywodzi się z Grecji. W samej Grecji podaje
się ją jednak w nieco innej wersji. Jednak, Kochani nie ukrywajmy, jesteśmy
narodem niezwykle kreatywnym – i chwała nam za to! Nikt w Grecji nie słyszał o
rybach po grecku, ani też nikt w Izraelu nie słyszał o karpiu po żydowsku ;) Ale
Grecy z pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której
skrywa się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami.
W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka
przekładana ;)
Składniki:
Średnia kapusta pekińska
Puszka kukurydzy konserwowej
2 filety z kurczaka
Przyprawa Gros
2 cebule
2-3 papryki czerwone
6 – 7 ogórków konserwowych
Ketchup, majonez, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy
w ¾ szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy do mięsa i zostawiamy na ok.
30 minut.
2. Paprykę, cebulę,
ogórki i kapustę pekińską kroimy w kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, aż nie
wchłonie całej „gyrosowej zaprawy”. Mięso odstawiamy do wystygnięcia.
4. Robimy sos: mieszamy słoiczek ketchupu z 3 łyżkami
majonezu.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami:
mięso, polewamy je ketchupem, paprykę, cebulę, ogórki konserwowe, polewamy
ketchupowo-majonezowym sosem*, całość przykrywamy kapustą pekińską.
* Zamiast majonezu można dodać jogurt lub lekki sos
sałatkowy.
Gotowe!
fot. Izabela Magdalena |
fot. Izabela Magdalena |
fot. Izabela Magdalena |
fot. Izabela Magdalena |
Udany przepis :) Sama też często go robię na - Gyros sałatka
OdpowiedzUsuń