czwartek, 13 grudnia 2012

Łosoś w sosie cytrynowym

Witajcie Kochani po dłuższej przerwie!:)

Rozszalała się ta zima na dobre i ani jej w myśl, żeby ustąpić;) Na szczęście Słońce przedziera się przez zimową poświatę i dodaje nam MOCY! Zatem niech MOC będzie z Wami!

Okres przedświąteczny to czas intensywnej i wytężonej pracy. Zazwyczaj staramy się przekąsić coś "na szybcika", żeby ponownie oddać się innym zajęciom. I dla takich pracusiów będzie też dzisiejszy przepis Agowy.

Coś szybkiego, ale jednak pysznego. Coś, co jest interesujące w smaku i co popieści Wasze podniebienia:)
Coś, co nosi miano Łososia w sosie cytrynowym. Gra smaków. Kontrasty i przeciwieństwa, które się w dziwny sposób dopełniają i tworzą harmonijne połączenie! Pychota!

Składniki:

- Jego Szanowna Mość: łosoś
- sól, pieprz
- cytryna
- łyżka masła i łyżka mąki
- 1/2 kostki bulionu
- mała śmietana 12%

Sposób przygotowania:

1. Łososia przyprawiamy  - pieczemy przez ok. 20 minut w 180 st.
2. Cytrynę ścieramy na tarce z drobnymi oczkami - tylko żółtą część. Resztę wyciskamy do szklanki.
3. Na patelni podsmażamy łyżkę masła i łyżkę mąki.
4. Dodajemy 1/2 bulionu rozpuszczonego w 1/2 szklance gorącej wody.
5. Dodajemy śmietanę 12%.
6. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Całość cały czas mieszamy, aż zrobi się sos o gęstej konsystencji.

Wsio!:)
fot. Aga Prus

fot. Aga Prus

fot. Aga Prus




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz