poniedziałek, 31 grudnia 2012

Super babka czekoladowa



Kochani!

Ostatni dzień w roku to dzień, gdzie w czasie gorączkowych przygotowań do Przebojowej Nocy Sylwestrowej pojawiają się chwile, w których zastanawiamy się, jaki był ten mijający właśnie Rok?

Jaki był?
Ano dobry był! 

Bogaty w doświadczenia. I było w nim mnóstwo pozytywnych zdarzeń.   I pojawiło się w nim mnóstwo pozytywnych ludzi. I przyznam się szczerze, że dumna jestem i cieszę się ogromnie z faktu, iż Kuchnia Smaków przybrała formę bloga!

Dziękuję Wam za ciepłe słowa i jak najbardziej pozytywne opinie na temat tego, co się w Kuchni Smaków produkuje :) Wdzięczna Wam jestem za inspiracje, którymi dzielicie się z niesłychanym optymizmem, jak i cieszę się, że moje małe dzieła tutaj umieszczane, inspirują Was. Dziękuję Justynie, za pozytywne wibracje i piękno! I Agnieszce, za to, że stała się częścią blogowej familii. Dziękuję mega mocno moim „króliczkom doświadczalnym”, a więc wszystkim tym, którzy próbują tego, co w Kuchni Smaków powstaje i wydają swe opinie;) Dzięki Wam mogę cały czas doskonalić swój warsztat!

Wdzięczność Kochani moi odczuwam! Mega wdzięczność na tą końcówkę Roku!

31.12.2012 to data, aby Stary Rok pożegnać z godnością!

Postanowiłam więc przenieść się w tym dniu, do Krainy Czekoladą Płynącej. Cokolwiek to znaczy, ma powiązanie z Czekoladoholzimem, w niektórych kręgach zwanych Czekoholizmem lub Czekofilią.
No i wyprodukowałam…pyszną, lekką, miękką, aksamitną w smaku i rozpływającą się w ustach, po prostu doskonałą … babkę czekoladową :D W sumie, to dwie, ale to już szczegół;)

A dla tych, co robią listy postanowień noworocznych – zadanie specjalne:

Wpiszcie „zjeść czekoladę” na samej górze swojej listy rzeczy do zrobienia. Tym samym będziecie mieli pewność, że chociaż jeden punkt będziecie mieli z głowy;)

fot. Izabela Magdalena
 Babka czekoladowa (super czekoladowa)
 Składniki:

120 g gorzkiej czekolady + tabliczka na polewę
3 łyżki mleka
150 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej
 i ostudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i wymieszać.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki babkowej. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu, sprawdzamy patyczkiem - jak suchy, babka jest dobra - polać babki polewą. 

Polewa: 1 tabliczka czekolady + 7 łyżek śmietany kremówki. Rozpuścić. Polać babkę.

Smacznego!

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena

Wspaniałej zabawy Sylwestrowej Wam życzę! I do zobaczenia w Nowym Roku! :)

1 komentarz: