wtorek, 25 grudnia 2012

Orzechowiec

No, a teraz moi Drodzy....

....czas na słodkości, co to goszczą w Kuchni Smaków w te Święta!

Serwować je będę stopniowo, ze względów oczywistych;) Być może staną się one dla Was inspiracją na Sylwestrową Noc lub inne okazje:)

Swoją premierę w Kuchni Smaków w tym roku miał ....ORZECHOWIEC...na kruchym, mazurkowym spodzie, z masą śmietankową i karmelizowanymi orzechami na wierzchu. A ponieważ pora roku zimna jakaś, to i orzechowca musiała przykryć delikatna kołderka z polewy czekoladowej.
Ciasto jest delikatne, smaczne i .....sprawdźcie sami;)
Po przepis zanurkowałam na stronę Doroty: www.mojewypieki.com, po czym dodałam kilka modyfikacji.
Samo ciasto jest idealne w smaku, jeśli pozostawimy je na dobę w chłodnym miejscu.

fot. Izabela Magdalena

 Składniki:

4,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
200 gram masła
3 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżeczki sody




Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Dwie podobnych rozmiarów blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej blaszce rozkładamy jedną połówkę ciasta, na drugiej drugą. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Warstwa orzechowa:

400 gram posiekanych orzechów włoskich
100 gram masła
5 łyżek cukru
3 łyżki miodu

Masło, cukier i miód zagotować. Mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i chwilkę pogotować.

Masa śmietankowa:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 gram masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, zamiast 4 szklanek mleka, dać 3 szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Budyń pogotować kilka minut, aby masa była bardziej zbita. Całość ostudzić.
Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń.

Na wystudzone spody od ciasta nałożyć masę śmietankową, następnie przykryć je drugim spodem, wylać na wierzch ciepłą jeszcze masę orzechową. Zostawić do wystygnięcia. Wierzch otulić polewą czekoladową.

Polewa: Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kilku łyżkach śmietany kremówki.

Smacznego!
fot. Izabela Magdalena



fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena


1 komentarz:

  1. U mnie w lodowce od dwoch dni banofee 💙 Ale ja niemal kazde ciasto uwielbiam!😉
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń