dziś danie, które "w kuchni dla niecierpliwych" powinno zagościć na stałe.
Danie, które ja osobiście kojarzę z dzieciństwem, z latem, z dziadkami.
Danie, na które poświęcicie maksymalnie 45 minut Waszego cennego czasu.
Zasyci, wprowadzi w stan szczęścia i zastąpi częściowo deser ;)
Oto jegomość Ryż w towarzystwie Cynamonu i Musu Jabłkowego.
Ryż z cynamonem i jabłkami
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
1 szklanka ryżu
1 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1-2 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki cukru
cynamon
mus jabłkowy
1. Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku (z 1 1/2 szklanki wody), gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Następnie zalać mlekiem, gotować do miękkości, często mieszając.
2. Ryż zdjąć z ognia, dodać cukier i śmietankę. Dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem ok. 10 min.
3. Po tym czasie ryż przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć mus jabłkowy i posypać cynamonem.
pycha :))
OdpowiedzUsuń