wtorek, 14 czerwca 2016

Ryż z cynamonem i jabłkami

Kochani,

dziś danie, które "w kuchni dla niecierpliwych" powinno zagościć na stałe.
Danie, które ja osobiście kojarzę z dzieciństwem, z latem, z dziadkami.
Danie, na które poświęcicie maksymalnie 45 minut Waszego cennego czasu.
Zasyci, wprowadzi w stan szczęścia i zastąpi częściowo deser ;)
Oto jegomość Ryż w towarzystwie Cynamonu i Musu Jabłkowego.


Ryż z cynamonem i jabłkami

www.kuchniasmakow.blogspot.com


1 szklanka ryżu
1 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1-2 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki cukru
cynamon
mus jabłkowy

1. Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku (z 1 1/2 szklanki wody), gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Następnie zalać mlekiem, gotować do miękkości, często mieszając. 

2. Ryż zdjąć z ognia, dodać cukier i śmietankę. Dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem ok. 10 min. 

3. Po tym czasie ryż przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć mus jabłkowy i posypać cynamonem. 

Smacznego!

1 komentarz: