środa, 3 sierpnia 2016

Sałatka jarzynowa

Typowa sałatka z jarzyn, z dodatkiem ogórków konserwowych. 

Im drobniej pokrojone warzywa, tym wydaje się być lepsza. 

U mnie bez jajek, groszku czy też kukurydzy. 

Wierzcie mi, nasi zachodni sąsiedzi są nią zachwyceni. 


Sałatka jarzynowa

www.kuchniasmakow.blogspot.com


6-7 ziemniaków
4-5 marchewek
kawałek selera
2 pietruszki
2-3 jabłka
4-5 ogórków konserwowych
1 cebula lub 1 por
majonez, 1-2 łyżki musztardy
pieprz, sól, kolendra 
natka pietruszki

1. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy do miękkości. Kroimy w drobną kostkę. 
2. Jabłka obieramy - kroimy w drobną kostkę.
3. Cebulę (pora) i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. 
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 
5. Do składników dodajemy łyżkę lub dwie musztardy delikatesowej, pieprz, sól, odrobinę kolendry, majonez. Wszystkie składniki mieszamy. 
Na końcu siekamy drobno natkę pietruszki, wrzucamy ją do sałatki i mieszamy. 

Sałatkę wstawiamy do lodówki. Można ją serwować zarówno na śniadanie, do obiadu lub kolacji. 
Z mięsem, bez mięsa. Opcja zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz