sobota, 21 maja 2016

Racuchy z jabłkami

Poczułam smak dzieciństwa przez krótką chwilę.
W dni takie, jak ten dzisiejszy - ciepły i pięknie się zapowiadający,
nasze babcie smażyły albo placki ziemniaczane albo racuchy.
Pulchne, z akcentem jabłka no i oczywiście z cukrem pudrem!

Myślę, że można do tego okresu na momencik wrócić
i spałaszować małe co nieco późnym popołudniem ;)

Racuchy z jabłkami

www.kuchniasmakow.blogspot.com


Składniki:

250 g mąki
1 łyżka cukru
30 g drożdży
szczypta soli
250 ml mleka
1 jajko
3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą. 
Robimy wgłębienie - wsypujemy w nie pokruszone drożdże i cukier. 
Mleko lekko podgrzewamy - nie może być gorące, ani nie za zimne. 
Połowę mleka wlewamy do wgłębienia z drożdżami. 
Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 15 minut.
Po 15 minutach wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i mieszamy. 
Miskę ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 
Dodajemy do ciasta. 
Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 1 cm), aż się zabrązowią.
Wykładamy na ręcznik papierowy, jak trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Wykonanie/ przepis/ foto/ inspiracja: Agnieszka Karalus 


1 komentarz: