W dni takie, jak ten dzisiejszy - ciepły i pięknie się zapowiadający,
nasze babcie smażyły albo placki ziemniaczane albo racuchy.
Pulchne, z akcentem jabłka no i oczywiście z cukrem pudrem!
Myślę, że można do tego okresu na momencik wrócić
i spałaszować małe co nieco późnym popołudniem ;)
Racuchy z jabłkami
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Składniki:
250 g mąki
1 łyżka cukru
30 g drożdży
szczypta soli
250 ml mleka
1 jajko
3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą.
Robimy wgłębienie - wsypujemy w nie pokruszone drożdże i cukier.
Mleko lekko podgrzewamy - nie może być gorące, ani nie za zimne.
Połowę mleka wlewamy do wgłębienia z drożdżami.
Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 15 minut.
Po 15 minutach wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i mieszamy.
Miskę ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Dodajemy do ciasta.
Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 1 cm), aż się zabrązowią.
Wykładamy na ręcznik papierowy, jak trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wykonanie/ przepis/ foto/ inspiracja: Agnieszka Karalus
pychotka
OdpowiedzUsuń