niedziela, 1 września 2013

Zapiekanka z brokułem (dla wegetarian i nie tylko;))

Witajcie!

Świat jest moim zwierciadłem.
Wszystko to, co widzę wokół siebie
Jest odzwierciedleniem moich
Myśli i przekonań.

[ zaczerpnięte z pudełka inspiracji]

Dziś kolejna propozycja dania obiadowego - zapiekanka z brokułem. "Elegancka", "subtelna w smaku", "lekka", "sycąca", "pyszna" - takie komentarze padły, kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy. Po tych ochach i achach, nie ulega wątpliwości, że danie to pojawi się na kuchennym stole częściej :) Za przepis dziękuję Monique:)



Zapiekanka z brokułem (porcja rodzinna):

fot. Izabela Magdalena

1 makaron - kolanka lub świderki - ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu
1-2 paczki sosu grzybowego lub pieczarkowego rozprowadzić w wodzie (1,5 szkl. wody) - wymieszać z makaronem
400-500 gram pieczarek - umyć, pokroić w plastry.
3-4 pomidory i 2 cebule - pomidory obrać, cebulę podobnie. Pokroić w kostkę. Zasmażyć. Dodać pieczarki.
Czosnek granulowany, Vegeta, pieprz ziołowy, sól ziołowa - doprawić nimi pomidory z cebulą.
1 brokuł - lekko ugotować, pokroić w różyczki.
30 dkg żółtego sera - zetrzeć na tarce o grubych oczkach
zielona pietruszka - posiekać drobniutko

Poszczególne składniki układajcie w żaroodpornym naczyniu warstwami:
- na samo dno wrzućcie makaron wymieszany z sosem (możecie go jeszcze doprawić solą ziołową lub pieprzem),
- przysmażone pomidory z cebulą i pieczarkami,
- ugotowany i podzielony na cząstki brokuł,
- pietruszka,
- całość posypać żółtym serem.

Pamiętajcie proszę o tym, że warzywa lub sosy można do zapiekanek doprawiać bardziej szczodrą ręką. Dobrze doprawiony sos czy też cebula, pomidory i pieczarki dodadzą smaku "nijakiemu" z natury makaronowi. I dzięki temu uzyskacie idealną kompozycję smaku. :)

Naczynie wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Całość zapiekamy w 200 stopniach ok 30 minut.

Smacznego!:)

fot. Izabela Magdalena

fot. Izabela Magdalena




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz