sobota, 21 września 2013

Wypiekane Pierożki z Jabłkami

Witajcie!

Za oknem jesień pokazuje humory, a w Kuchni Smaków pracujemy pełną parą!:)
Zaczął się sezon na jabłka i jak to zazwyczaj bywa, dominujący stał się Cynamon. 
Tej jesieni chciałam wypróbować nowe przepisy, poszukać nowych inspiracji, aby nie powielać "skubanych skubańców" z jabłkami w roli głównej;) Taką inspirację znalazłam, przebywając w tym roku w Niemczech. Pewnie jesteście ciekawi, co mnie zainspirowało? Otóż przebywając u moich niemieckich przyjaciół, miałam okazję zjeść tzw. "Apfeltaschen" - coś na kształt pierogów, tyle, że z ciasta, które można wypiekać i z nadzieniem jabłkowym. Owe "Apfeltaschen" robili nie moi niemieccy przyjaciele, a pewna starsza dama z Iraku, której nie miałam niestety okazji poznać, ale miałam okazję skosztować jej wypieku:) Jak widać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd, ale smak poczujecie dopiero, jak je zrobicie!:) Można je podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych:) 

Wypiekane Pierożki z Jabłkami (12-15 sztuk)


fot. Izabela Magdalena

Nadzienie:

ok. 600 - 700 gram jabłek - obrać i pokroić i w kostkę
20 g masła
trochę soku z cytryny
60 g cukru
cynamon
* rodzynki

Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę jabłka, masło, cukier, cynamon i sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać rodzynki. Całość dusić ok. 10-15 minut na małym ogniu. Chodzi o to, żeby jabłka miały formę kostek, ale całość żeby się sklejała. Nadzienie pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto:

300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
5 łyżek mleka
50 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
150 gram serka krówki
------------------------------
1 żółtko
2 łyżki mleka - roztrzepać z żółtkiem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do miski wlać olej, mleko, do tego wsypać cukier, cukier waniliowy, dorzucić krówkę - zmiksować.
Do masy dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, to posypcie je mąką i dalej ugniatajcie. Stół posypcie mąką, rozwałkujcie ciasto i wykrawajcie z niego koła o średnicy ok. 8-10 cm.
Jedno półkole "pomalujcie" mlekiem. Na środek wyłóżcie letnie nadzienie. Sklejcie brzegi ciasta, tak jak się skleja pierogi. Wierzch naszych pierożków pomalujcie roztworem z mleka i żółtka.
Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozłóżcie na niej nasze pierożki:)

Całość należy piec w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Czas pieczenia: ok. 20 -25 minut.
Temperatura: 180 stopni.

Gotowe pierożki możecie też polukrować.
100 gram cukru pudru + 1 łyżkę soku z cytryny i 10 gram masła.
Masło rozpuścić, dodać cukier puder i sok z cytryny. I jest lukier:)

fot. Izabela Magdalena
 
fot. Izabela Magdalena


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz